Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Na vanrednom sastanku Samita Ukrajina-NATO na kojem će učestvovati i predsednik Volodimir Zelenski razmatraće se pitanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručuje da traži još šest "patriota" u zemljama NATO-a za Kijev.

Moskva smatra da vojna pomoć neće promeniti situaciju na frontu, već da će Ukrajinu ostaviti u dugovima.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Ruski mediji: Poginuo Amerikanac koji se borio za "Vostok"

Američki državljanin Rasel Bentli, poznat po tome što se borio na strani proruskih separatista na istoku Ukrajine između 2014. i 2017. poginuo je u Donjecku, javili su danas ruski mediji.

"Rasel Bentli zvani 'Teksas', pravi Amerikanac, stvarno iz Teksasa, umro je u Donjecku", javila je preko Telegrama Margarita Simonian, šefica ruske televizije RT.

Bataljon "Vostok", za koji se Bentli borio, potvrdio je preko Telegrama da je "ubijen" ne precizirajući pod kojim okolnostima.

Prema ruskim medijima taj Amerikanac nestao je 8. aprila kada je otišao da pomogne žrtvama ukrajinskog bombardovanja u Donjecku, koji je Rusija zauzela na istoku Ukrajine.

Rasel Bentli (64) rođen je u Teksasu i tamo radio pre nego što je otišao u Donjeck i pridružio se lokalnim proruskim separatistima u borbi protiv snaga Kijeva, početoj 2014. godine. On je zatim dobio rusko državljanstvo.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu

Od 13. do 19. aprila, kao odgovor na pokušaj Kijeva da nanese štetu ruskim energetskim i industrijskim objektima, izvršeno je ukupno 34 grupna napada na ukrajinske objekte;

Ruska vojska je uništila tri ukrajinska lovca MiG-29 i četiri vojno-transportna aviona AN-26 koji su bili locirani na aerodromima;

Ruska vojska je poboljšala položaje na kupjanskom pravcu i odbila ukupno 11 ukrajinskih kontranapada;

Ruska vojska poboljšala je položaje na donjeckom pravcu, istovremeno odbivši sedam ukrajinskih kontranapada tokom kojih je Kijev izgubio preko 3.550 vojnika i četiri tenka;

Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska takođe je poboljšala taktičke položaje, a Kijev je za nedelju dana borbi izgubio do 760 vojnika, jedan tenk, višecevni raketni lanser "grad“;

Nakon zauzimanja Pervomajskog ruska vojska je nastavila ofanzivu na avdejevskom pravcu i odbila 53 ukrajinska kontranapada – Kijev je izgubio 2.170 vojnika i sedam tenkova;

Na hersonskom pravcu Kijev je izgubio do 365 vojnika;

Ruska avijacija i PVO snage su protekle sedmice oborile 10 raketa "atakams“, šest "storm šedou“, dve rakete "harm „ i "točka-U“, 1.278 dronova i 78 projektila različitih tipova;

Za proteklih nedelju dana 27 ukrajinskih vojnika se predalo

Riter  "Ukrajinci odbijaju da se bore, napuštaju položaje"

Najbolje ukrajinske jedinice poslate u Časov Jar odbijaju da se bore i napuštaju položaje, izjavio je bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.

"Ukrajinci su poslali u Časov Jar tri najbolje jedinice… Sve ih čine nacisti i fanatici. Dvadeset peta brigada se već predaje, 67. Je saopštila da čak ni neće krenuti tamo, a nacisti iz Azova (zabranjeni u Rusiji) odbijaju da ratuju“, rekao je on.

Kako je naveo ekspert, ukrajinska vojska više nije jedinstvena i to će uskoro dovesti do potpunog kolapsa.

OSTALI SAMO DUGMIĆI (VIDEO)

Vojska raznela tri MiG-29, radila kasetna municija

Berns:Bez vojne pomoći SAD,UKR bi mogla da izgubi na bojnom polju do kraja 2024.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da bi bez vojne pomoći SAD Ukrajina mogla da doživi značajne neuspehe u ratu sa Rusijom.

Ukrajinci su "trenutno u teškoj situaciji na bojnom polju", rekao je Berns tokom sesije pitanja i odgovora na Forumu Buš centra o liderstvu u Dalasu, preneo je Si-Bi-Es (CBS) njuz. Uz dodatnu pomoć SAD, rekao je Berns, ukrajinske snage "mogu da se održe na bojnom polju 2024. i da nastave da nanose štetu udarima na Krim... i protiv Crnomorske flote".

Tri vojnika VFU su se predala u pravcu Hersona

 

 

Tramp: Opstanak Ukrajine u interesu SAD

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je danas da je opstanak Ukrajine u interesu Amerike, nekoliko dana pre glasanja Predstavničkog doma predvođenog republikancima o paketu pomoći za Kijev od 61 milijardu dolara. Rojters navodi da su pojedini republikanci protumačili komentare bivšeg predsednika kao signal da se protivi novoj američkoj rundi pomoći za Ukrajinu, kao i da je bivši predsednik prošle godine odbio da odgovori na pitanje da li želi da Kijev pobedi u sukobu sa Rusijom.

''Zašto Evropa ne može da izjednači novac koji su uložile Sjedinjene Američke Države kako bi se pomoglo zemlji kojoj je pomoć očajnički potrebna? Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga treba biti mnogo važniji Evropi nego nama, ali takođe jeste važno za i nas! Pokreni se, Evropo'', rekao je Tramp na svojoj platformi Truth Social.

Eksplodirao gasovod u Harkovskoj oblasti, uzrok nisu ruska dejstva

U Harkovskoj oblsti na istoku Ukrajine eksplodirao je gasovod, usled čega je izbio požar, saopštila je  harkovska Oblasna vojna uprava.

"Događaj nema veze sa ruskim napadima. Žrtava nema. Nadležni utvrđuju okolnosti i detalje incidenta", navodi se u saopštenju

Na telegram kanalima objavljeni su snimci požara, a prema rečima očevidaca, vatreni stub dostiže 50-70 metara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading