Avion
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Tokom protekle dve godine, kako navodi ruski vojni bloger Ribar, aerodrom je više puta bio meta, međutim, napad u četvrtak je očigledno bio najefikasniji do sada.

- Dve rakete sa kasetnom bojevom glavom pogodile su parkinge u zapadnom delu aerodroma gde su se nalazila tri lovca MiG-29. Deo podmunicije eksplodirao je u neposrednoj blizini aviona i bokovi su sa velikom verovatnoćom zadobili ozbiljna oštećenja od gelera. Druga raketa je pogodila skladište u blizini parkinga. Na mestu eksplozije izbio je požar - navodi Ribar.

Tokom istog napada na levoj obali Dnjepra u Ljubimovki ruske trupe su uništile jedan lanser i kabinu PVO sistema S-300 dok je radar za osvetljenje i navođenje oštećen.

- Ciljevi su se nalazili na 90 km od linije fronta i iznad njih je bio dron. Ovo je apsolutni rekord za udare ove vrste sa vazdušnom vizuelnom kontrolom objektiva od početka specijalne vojne operaacije. Epizoda je još jedan dokaz rasta vatrenih i izviđačkih sposobnosti Oružanih snaga Rusije. Za neprijatelja je onesposobljavanje tri aviona i još jednog sistema protivvazdušne odbrane veoma značajan gubitak i to posebno u kontekstu prethodnih uspešnih ruskih napada - navodi Ribar.

Dan ranije, podsetimo, kako navode pojedini vojni blogeri, Ukrajina je sa nekoliko raketa ATACMS pogodila vazduhoplovnu bazu Džankoje na Кrimu, a tom prilikom su navodno uništena dva lansera i jedan osmatrački radar sistema S-400.

Ukrajina tvrdi da je u petak ujutru prvi put oborila ruski strateški bombarder Tu-22M3 i krstareće rakete X-22.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading