Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

 Američka pomoć Ukrajini je odložena zbog nespremnosti Džonsona da se razmatra predlog zakona vredan 95 milijardi dolara koji je Senat usvojio u februaru, uključujući 14 milijardi dolara za Izrael, kao i 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Džonson je rekao da novi predlozi Predstavničkog doma predviđaju otprilike isti iznos strane pomoći kao i predlog zakona Senata, ali će uključivati razlike uključujući i određenu pomoć u obliku zajma.

Republikanci bi trebalo u utorak da predstave predloge, ali će morati da prođe 72-časovni period za proučavanje pre glasanja. Džonson je rekao da bi o predlozima moglo da se glasa kasno u petak.

Džonson se suočava s pretnjom republikanaca s tvrde desnice da će ga smeniti ako dozvoli da se glasa o pomoći Ukrajini. Mnogi na desnici, posebno blisko povezani s bivšim predsednikom Donaldom Trampom (Trump), koji je skeptičan u pogledu pomoći Kijevu u ratu s Rusijom, žestoko se protive slanju milijardi dolara Ukrajini

Slobodarski kokus u Predstavničkom domu, kojeg čini oko 30 poslanika tvrde desnice, objavio je u ponedeljak saopštenje u kojem poziva na pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini, i odbacuje kao "lažnu" svaku sugestiju da bi napad na Izrael trebalo da pomogne u olakšavanju puta odobravanju sredstava za Kijev.

Dešavanja u Kongresu pomno prati američka odbrambena industrija, pošto bi kompanije mogle da dobiju velike ugovore za snabdevanje opremom za Ukrajinu i druge američke partnere ako se odobri dodatno finansiranje. Pristalice pomoći naglašavaju da bi odobravanje paketa za Ukrajinu otvorilo mnoga radna mesta u Americi.

Bela kuća je tražila od Džonsona da omogući glasanje do 20. aprila, a isto su tražili i republikanci i demokrate u Senatu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading