Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

On je tim rečima prokomentarisao izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je za američku televiziju „Pi-Bi-Es Njuz“ govorio o tome kako su Izraelu saveznici pomogli da odbije napad Irana, i da je Ukrajina u potpuno drugačijoj poziciji i da sama štiti nebo.

- To je potpuno drugačija bitka. Predsednik (SAD Džozef Bajden) jasno je dao do znanja da američkih vojnika neće biti u Ukrajini. SAD neće preuzimati borbenu ulogu u ratu u Ukrajini - rekao je Kirbi.

Upitan da li je razlog to što je Rusija nuklearna sila, on je ponovio da je to „potpuno drugačija bitka, drugačije su okolnosti“.

Podsećamo, američka vojska je prilikom napada na Izrael aktivno obarala iranske dronove i rakete. Pritom, Kirbi je isticao da se sukob u Ukrajini mnogo razlikuje od situacije oko Izraela.

Zelenski je prethodno kazao da Izrael ne bi mogao da odbije masovni napad Irana bez pomoći saveznika (SAD, Velike Britanije i Jordana), koji su pokazali šta znače saveznici „na nebu, a ne na papiru“. Sa druge strane se požalio da saveznici Kijeva ne isporučuju dovoljno vojne tehnike Ukrajini, koja štiti svoje nebo samostalno. Zelenski je saopštio da će Kijev zatražiti sednicu Saveta Ukrajina-NATO o zaštiti ukrajinskog neba, isporukama PVO i raketa.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini sprečavaju rešavanje sukoba i direktno uključuju zemlje NATO-a u konflikt.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading