NOVE INFORMACIJE Kirbi otkrio šta je Ostin rekao ministru odbrane Izraela
EPAJIM LO SCALZO

Prema njegovim rečima, zbog toga su se SAD, dodao je Kirbi, radovale poseti izraelske delegacije Vašingtonu, gde bi te alternative kopnenoj operaciji bile predočene.

Kirbi je naveo da je sekretar odbrane SAD Lojd Ostin rekao ministru odbrane Izraela Joavu Galantu da SAD "prosto ne mogu da podrže veliku kopnenu ofanzivu u Rafi koja ne uključuje ostvariv, proverljiv plan da se brine o sigurnosti i bezbednosti 1,5 miliona građana Gaze koji tamo traže utočište".

Na pitanje novinara o izjavi izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvira da bi se predsednik SAD Džozef Bajden radije svrstao uz lidera Hamasa nego lidera Izraela, Kirbi je odgovorio da ne može da zamisli ništa više uvredljivo i netačno.

"Od kada je lider Hamasa Jahja Sinvar odlučio da pobije 1.200 Izraelaca, od tog trenutka je predsednik Bajden dao punu podršku narodu i državi Izraela da se brane od bilo kakvih budućih napada", rekao je Kirbi.

Napomenuo je da je pitanje Izraela "duboko lično" za Bajdena koji je izjavio da "ne morate biti Jevrejin da biste bili cionista".

"On snažno veruje u državu Izraela i njegovu potrebu da se odbrani. Ali on takođe snažno veruje u važnost kredibiliteta i reputacije Izraela u međunarodnoj zajednici", ukazao je Kirbi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading