Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Predsednik Volodimir Zelenski pooštrio je mobilizaciju u Ukrajini. Potpisao je zakon kojim je spuštena starosna granica sa 27 godina, pa će poziv za mobilizaciju dobijati muškarci od 25 do 60 godina. 

Umesto vojne obaveze, uvodi se osnovni vojni rok za građane od 18 do 25 godina.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije kaže da će Zelenski novim zakonom "dokrajčiti Ukrajince".

Kraj bloga: 

Oglasio se Zelenski na Telegramu

 

 

 

Ukrajina otvorila ambasadu u Bocvani

Ambasada Ukrajine zvanično je počela rad u Bocvani saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine. Ambasadu su otvorili u utorak specijalni predstavnik Ukrajine za Bliski istok i Afriku Maksim Sub i ministar spoljnih poslova Bocvane Lemogang Kvape.

„Uveren sam da će početak aktivnosti ukrajinske diplomatske misije u Gaboroneu omogućiti uspostavljanje nesmetane i efikasne interakcije između naših zemalja, koordinaciju stavova o važnim inicijativama u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija“, naglasio je Sub na ceremoniji u prestonici Bocvane.

Bajden je pozvao Predstavnički dom da hitno odobri pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je danas Predstavnički dom američkog Kongresa da što pre odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu.

Prema njegovim rečima, SAD bi trebalo da povećaju podršku Ukrajini kako bi sprečile ruskog predsednika Vladimira Putina da zadire u zemlje NATO saveznike i osigurale da on ne uvlači američke trupe u budući rat u Evropi. „Sada nije vreme da napuštamo naše prijatelje.

Predstavnički dom treba hitno da odobri zakone o nacionalnoj bezbednosti uz pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i da pruži preko potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi“, naglasio je šef Bele kuće u autorskom tekstu za Vol strit džornal.

Novi bilans granatiranja Černigova: Poginulo 14 osoba, povređena 61

U ruskom udaru na severni ukrajinski grad Černigov poginulo je 14 ljudi, a povređena je 61 osoba, javljaju agencije pozivajućo se na izveštaje sa terena.

Tri rakete pogodile su stambeni blok u samom gradu.

Rusija proterala estonskog diplomatu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je proteralo jednog službenika estonske ambasade koji radi u Moskvi zbog neosnovane odluke Estonije da protera ruskog diplomatu koji radi u Talinu.

"Estonskoj strani je skrenuta pažnja da će njene neprijateljske aktivnosti uvek dobiti odgovarajući odgovor", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Šest osoba nestalo u Černigovu

U Černigovu je u toku akcija traganja i spasavanja na mestu ruskog udara. Poginulo je 14 osoba, a povređena je 61, među kojima troje dece.

Postoje informacije o šest nestalih građana", navodi se u saopštenju Nacionalne policije.

Oštećeni su objekti socijalne infrastrukture, zgrada univerziteta, bolnica, 16 stambenih višespratnica u jednom od gradskih naselja.

Spremaju se za povlačenje?

"Ukrajinske vlasti su postavile zadatak novom komandantu operativne komande 'Jug', Oružanih snaga Ukrajine Genadiju Šapovalovu da pripremi odbranu, prvenstveno, Nikolajevske i Odeske oblasti", saopštio je predsednik zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

"Sada je Šapovalov postao šef komande 'Jug', Oružanih snaga Ukrajine. On je dobio zadatak da izgradi i obezbedi kvalitetnu odbranu Nikolajevske i Odeske oblasti, a ne Hersonske oblasti, čija je desna obala pod kontrolom Kijeva“, rekao je Rogov.

Najintenzivijne borbe kod Avdejevke i Časovog Jara

Šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je da se najintenzivnije borbe u republici vode u blizini Avdejevke i Časovog Jara.

Prema rečima šefa DNR, jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju različitim tempom u pojedinim oblastima. On je dodao da je još rano govoriti o potencijalnim datumima zauzimanja Časovog jara.

Ruski avioni Su-25 gruvaju

Ruski avioni Su-25 izveli su napad na kamufliranu tehniku i osoblje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Rakete su ispaljivane u paru, sa malih visina. Prema rezultatima objektivne kontrole, svi navedeni ciljevi su pogođeni", saopšteno je.

Ministarstvo odbrane Rusije je pojasnilo da su posade nakon upotrebe avijacionog naoružanja izvele manevar oslobađanjem toplotnih zamki i vratile se u svoju bazu.

Ruski napad na Černigov

Ruske snage su ujutru 17. aprila napale gusto naseljeno područje grada Černigova, ubijeno je najmanje desetoro ljudi, a više od 20 je ranjeno, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Oštećene su zgrade, mnogi automobili, objekti socijalne i opštinske infrastrukture.

 

 

Eksplozije na Krimu, gađan vojni aerodrom

Tokom noći čulo se više eksplozije na Krimu iz pravca vojnog aerodroma. Iako nema zvaničnih informacija, na Telegram kanalu pojavili su se apeli građanima da ostanu mirni i sačekaju zvanične informacije.

Na društvenim mrežama se navodi da se vidi požar na području vojnog aerodroma, gde su stacionirani 39. helikopterski puk, RV i PVO Južnog vojnog okruga, i tri eskadrile koje lete na Mi-8, Mi-35M, Mi-28 i Ka-52.

Eksplozije u Odesi

Ukrajinski mediji javljaju da su u Odesi odjeknule eksplozije.

Sirene za vazdušnu opasnost čule su se u većem delu Ukrajine, uključujući južne, istočne i centralne regione.

Ruske snage odbile napad Ukrajinaca u južnom Donjecku

Ruske snage odbila je napad Ukrajinaca u oblasti Urožajna u pravcu Južnodonjecka i uništile ukrajinska uporišta u oblastima Vladimirovke i Makarovke, rekao je šef pres centra grupe "Vostok" Aleksandar Gordejev.

Obaveštajni komitet SAD poziva na hitnu pomoć Ukrajini

Komitet za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD , nakon brifinga o Ukrajini, pozvao je kongresmene da hitno prihvate pomoć Kijevu.

To treba da bude urađeno do kraja ove nedelje, navodi se u saopštenju predsednika komiteta republikanskog kongresmena Majka Tarnera i rangiranog člana komiteta, demokratskog kongresmena Džima Gimsa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading