Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajinske odbrambene snage granatirale su oblasti koje kontroliše ruska vojska, saopštili su zvaničnci koje je postavila Moskva.

Sa druge strane, Kijev navodi da je ruska vojska pucala u Černigovskoj oblasti, a da su se eksplozije desile u Dnjepropetrovskoj i Donjeckoj oblasti.

Moskva saopštava da ruske snage kontrolišu selo Pervomajsko kod Avdejevke. Kijev tvrdi da nije tačno da su Rusi zauzeli Bogdanovku u Bahmutskom okrugu i da se borbe nastavljaju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Nove ekplozije

U Dnjepropetrovsku su odjeknule eksplozije, javila je agencija Ukrinform.

Ukrajina planira uništenje Krimskog mosta

Ukrajinski zvaničnici tvrde da će Kijev pokušati da uništi Krimski most do sredine jula, piše britanski list „San“.

Južna komanda: Oborene dve rakete iznad Crnog mora

Ukrajinska Južna vojna komanda saopštila je da su sistemi PVO u oblasti Odese uništili dve rakete iznad Crnog mora.

"Vojnici Odeske protivvazdušne raketne brigade uništili su dva cilja iznad Crnog mora", navodi se u saopštenju. 

Generalštab Ukrajine: Rusi planiraju još jednu provokaciju u nuklearki Zaporožje

Ukrajinski Generalštab, pozivajući se na obaveštajne podatke, saopštio je da će ruske snage izvesti provokaciju "pod lažnom zastavom" u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Rusija je jedina na svetu koja drži nuklearnu elektranu kao taoca i koristi je da ucenjuje Ukrajinu i ceo svet", navodi se saopštenju, objavljenom na Fejsbuku.

Generalštab tvrdi da je Rusija poslednjih nedelja u više navrata pokušavala da prebaci odgovornost za napade dronovima na nuklearku na Ukrajinu.

Zelenski: Iranske akcije su pretnja za ceo region i svet

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas, osuđujući iranski napad na Izrael, istakao da su iranske akcije pretnja za ceo region i svet.

Zelenski ja na platformi X (Tviter) pozvao na ulaganje napora da se spreči dalja eskalacija bliskoistočnog sukoba, preneo je Rojters.

"Akcije Irana prete čitavom regionu i svetu, kao što akcije Rusije prete da izazovu veći sukob, a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora da naiđe na odlučan i ujedinjeni odgovor sveta", napisao je Zelenski.

U Odeskoj oblasti nepoznate osobe zapalile su električne podstanice

 

 

Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja

Rusko rukovodstvo postavilo je vojsci rok da zauzme Časov Jar u Donjecku, na istoku Ukrajine, pre 9. maja, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na Fejsbuku naveo da ruska vojska koncentriše napore da probije ukrajinsku odbranu zapadno od Bahmuta, izađe na kanal Severski Donjec-Donbas, zauzme naselje Časov Jar i stvori uslove za dalje napredovanje ka Kramatorsku u Donjecku.

Sirski je istakao da je u pravcu Časovog Jara pojačano opremanje ukrajinskih trupa municijom, dronovima i opremom za elektronsko ratovanje.

RUSKI JURIŠ MOŽE POČETI SVAKOG ČASA Ukrajina hitno gradi barikade

Ukrajinska vojska priprema grad Herson, koji je pod njenom kontrolom, za ulične borbe, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Rusija: Jedna žrtva u ukrajinskom granatiranju Hersonske oblasti, 3 povređenih

Jedna osoba je poginula i tri su ranjene u ukrajinskom granatiranju sela Aleški u Hersonskoj oblasti, prenose RIA novosti.

"Ukrajinska vojska je tokom dana izvela 18 artiljerijskih napada po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra, a preko noći je zabeleženo još 18", rekao je neimenovani izvor za RIA novosti.

Zelenski: Ukrajina radi na povećanju finansiranja proizvodnje naoružanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da domaća odbrambena industrija ima prilično visok potencijal, a Ukrajina radi na povećanju finansiranja proizvodnje na našoj teritoriji.

„Svaka nedelja daje nove ugovore za zajedničku proizvodnju naoružanja. Takođe radimo na finansiranju većeg dela naše proizvodnje upravo ovde u Ukrajini. Potencijal Ukrajine za proizvodnju oružja – posebno dronova – je prilično visok. I sa partnerima se posebno dogovaramo o zajedničkim koracima za finansiranje ovog posla zarad naše zajedničke snage, cele Evrope, svih kojima preti ruski teror“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading