himars
Foto: EPA/EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR), koja tvrdi da stoji iza učestalih napada dronovima na rusku teritoriju, sada planira novi napad na Krimski most i tvrdi da je njegovo uništenje "neminovno", piše "Gardijan", pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

- Učinićemo to u prvoj polovini 2024 - rekao je jedan ukrajinski zvaničnik za britanski list, dodavši da je šef vojne obaveštajne uprave Kiril Budanov već ima "većinu potrebnih sredstava za ispunjenje tog cilja". 

Budanov prati plan koji je odobrio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kako bi "minimizovao" rusko prisustvo u Crnom moru, navodi "Gardijan".

Budanovljev zamenik Vadim Skibitski je rekao da je za Ukrajinu pobeda na bojnom polju nemoguća, ističe britanski list, tvrdeći da Kijev pribegava napadima daleko iza linije fronta zato što "nema izbora". 

Dodaje da Kijev pri tome koristi "standardnu NATO proceduru" poznatu kao centar gravitacije ili KOG".

Koncept je prvi razvio Karl fon Klauzevic, poznati pruski general i vojni teoretičar, a odnosi se na ciljeve koji imaju najveću vrednost za neprijatelja, fizički ili moralno.

"Prikačeni smo na infuziju"

Brigadni general Dmitrij Timkov kaže za "Gardijan" da je njegova zemlja kao pacijent na aparatima za održavanje života.

- Prikačeni smo na infuziju. Imamo tek dovoljno da ostanemo živi. Ali, ako Zapad želi da pobedimo, potreban nam je pun tretman - rekao je on, misleći na sve manje vojne pomoći koju Kijev dobija sa Zapada.

Ukrajinski zvaničnici prete da će uništiti Krimski most, za mnoge simbol uspešnog sjedinjenja Krima sa Rusijom, od eskalacije sukoba u februaru 2022. godine. 

Ova građevina se u više navrata našla na meti raketa i pomorskih dronova, ali je većina napada je uspešno odbijena.

U oktobru 2022, kamion napunjen eksplozivom se razneo na mostu, ubivši tri osobe i nanevši štetu koja je sanirana nakon meseci popravke. U julu prošle godine, pod jednim od segmenata konstrukcije eksplodirao je pomorski dron, usled čega su stradali muškarac i žena koji imaju 14-godišnju kćerku.

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading