Krimski most
Foto: AP/(STR)

Kako je rekao šef Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) Vasilij Maljuk, kapacitet mosta za železnički transport, koji je teško oštećen u napadu kamiona sa bombom 8. avgusta 2022, nikad nije u potpunosti popravljen, što sprečava kretanje vojnih teretnih vagona i čini tu vezu metom nižeg prioriteta.

- Kad oni (ruski radnici) poprave kapacitet za transport, onda ćemo im poslati, da tako kažemo, još jednu “čestitku” – rekao je Maljuk u jednosatnom intervjuu za nacionalnog emitera ICTV, preneo je “Kijev post”.

Maljuk je podsetio da je u kampanji SBU napada na rusku mornaricu sa kamikaza-brodovima sa eksplozivima, pokrenutoj početkom 2023, pogođeno 11 ratnih brodova Crnomorske flote koji operišu u centralnom i zapadnom delu Crnog mora, a Moskva je bila primorana da prebaci preživela plovila iz velike pomorske baze Sevastopolj u baze na ruskoj obali.

- Udari SBU mogu da domaše i do novih baza i oni će se nastaviti – rekao je Maljuk.

Maljuk je u ponedeljak na svom “Telegram” kanalu potvrdio umešanost ukrajinske bezbednosne službe u napade na rafinerije nafte u Rusiji, na Krimski most i brodove u Crnom moru, prenosi RIA Novosti. 

Agencija navodi da je Maljuk potvrdio i umešanost svog odeljenja u ubistva vojnog komandanta Vladlena Tatarskog i bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, kao i u pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina.

On je u intervjuu 25. marta rekao da će Ukrajina sprovesti više operacija u Rusiji i promeniti taktiku kako bi ostala “korak ispred” Moskve, preneo je “Kijev independent”.

Maljuk je rekao da “Rusija treba da očekuje više napada”, ali da će se priroda udara promeniti jer se “Ukrajina nikad ne ponavlja”. Dodao je da su od početka ruske invazije na Ukrajinu SBU i druge bezbednosne agencije bile odgovorne za uništavanje više od 800 ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

Maljuk je takođe rekao da Rusija više ne koristi Krimski most za snabdevanje oružjem za front, nakon što su ga Ukrajinci oštetili.

Neposredno nakon što je Maljuk najavio “više napada” u Rusiji, sud u Moskvi izdao je nalog za njegovo hapšenje u odsustvu, dok je ruska vojska – kako je saopštilo tamošnje Ministarstvo odbrane izvela grupni udar na objekte SBU.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (3)

Loading
Kiki

28.03.2024 12:40

A mogu li Rusi da sruse nesti u Londonu ,Parizu ,Berlinu ? Da li imaju domet ?

zoran

28.03.2024 12:43

Rat vode budale i idiopti, a tjeraju druge da za njih ratuje. Tko je veca budala neka mi objasni oni sto vode ili koji ucestvuju. Na kraju koji je rezultat znamo i sami. Budale su ostale, a ucesnici nestali.

Vaske

28.03.2024 12:49

Mamu vam je..m bolesnu Staljin vas je trebao istrjebiti.