BEZUSLOVNO KAPITULIRANJE "RUSKA FORMULA" ZA MIR U UKRAJINI Medvedev: Predlog Zelenskog izaziva "osećaj gađenja"
Foto: AP Yulia Zyryanova

- Svi savršeno dobro razumeju, uključujući i zapadne lažove, da se čak i u mnogo jednostavnijim situacijama tokom rata, mir može postići ili zajedničkom voljom svih strana na osnovu razumnog kompromisa, ili putem predaje jedne od strana u sukobu. Ukrajina nema volju da pregovara, kako je juče napomenuo Vladimir Putin. Za njih je realnost `formula mira` provincijskog klovna u zelenim hulahopkama. I ništa drugo, napisao je Medvedev na Telegramu.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti predložio je "rusku formulu" za mir u Ukrajini, uključujući sedam tačaka, a prva od njih je priznanje poraza od strane Kijeva, bezuslovna predaja i demilitarizacija teritorije.

- Neophodno je da međunarodna zajednica prepozna nacistički karakter aktuelnog političkog režima u Ukrajini, a to uključuje prisilnu denacifikaciju svih državnih organa u zemlji. UN treba da priznaju gubitak međunarodnog pravnog subjektiviteta Ukrajine. Istovremeno, svetska organizacija mora da odobri nemogućnost pridruživanja te zemlje vojnim savezima bez saglasnosti Rusije i bilo kog njenog pravnog naslednika, ukazao je.

Još jedan uslov za mir, kako ocenjuje Medvedev, predviđa ostavku svih ustavnih vlasti u Ukrajini i održavanje izbora za "privremeni parlament pod okriljem samoupravne teritorije bivše Ukrajine pod okriljem UN".

On je dodao da bi to privremeno zakonodavno telo trebalo da donese zakone o odšteti Rusiji, uključujući isplate ranjenima i rođacima poginulih građana.

- Privremeni parlament mora da prizna celu tu teritoriju kao deo Rusije. Zatim je neophodno usvojiti akt o ponovnom ujedinjenju sa Ruskom Federacijom. Poslednja tačka 'ruske formule' je samoraspuštanje privremenog parlamenta i priznavanje akta Ujedinjenih nacija o ponovnom ujedinjenju, dodao je Medvedev.

Kako je istakao, to je možda meka ruska formula za mir.

- To je kompromisna pozicija, zar ne? Mislim da upravo na toj osnovi možemo da tražimo dobronamerni konsenzus sa međunarodnom zajednicom, uključujući anglosaksonski svet, i održavamo produktivne samite, računajući na međusobno razumevanje naših bliskih prijatelja – naših zapadnih partnera, zaključio je Medvedev.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading