Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

Ruski dronovi u više navrata napali su ukrajinski lučki grad Odesu. Ni na Krimu nije bilo mira tokom noći, više eksplozija odjeknulo je u istočnom gradu Kerču, dok je Krimski most koji povezuje poluostrvo sa Rusijom bio je zatvoren za saobraćaj.

Sukobi su intenzivirani na nekoliko deonica fronta u Zaporoškoj oblasti. Pored Rabotina, borbe se vode od sela Verbovoje prema Maloj Tokmački. Front je oživeo i u oblasti sela Žerebjanki i Pjatihatki, koja se nalaze severoistočno od grada Vasiljevke.

Ukrajinske snage pokušavaju da zadrže svoje položaje pojačavajući granatiranje bespilotnim letelicama i artiljerijom, uključujući i kasetne granate.

Oružane snage Ukrajine izgradile su odbranu duž linije Berdiči–Semjonovka–Orlovka–Tonenko. Prema podacima ukrajinskih snaga zaustavljen je prodor ruske strane na tom pravcu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Artiljerci grupe Centar napadaju Oružane snage Ukrajine u pravcu Avdejevke (VIDEO)

Snimak je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Rat ulazi u novu fazu

Ukrajina sprema veliko iznenađenje za Rusiju

Otkriveno kako su rusi uništili "abramsa"!

Progovorili operateri UBITAČNIH "UPIRA": Mislili su da su NEUNIŠTIVI.

Stejt department: Viktorija Nuland odlazi u penziju

Podsekretarka za politička pitanja Sjedinjenih Država Viktorija Nuland obavestila je državnog sekretara Entonija Blinkena da namerava da napusti tu funkciju i ode u penziju, saopšteno je iz Blinkenovog kabineta.

Blinken joj se posebno zahvalio na doprinosu koje je ostvarila u odbrani Ukrajine. 

"Njeno liderstvo za pitanja o Ukrajini će diplomate i studenti spoljne politike proučavati u godinama koje dolaze. Njeno angažovanje bilo je neophodno za suprotstavljanje Putinovoj invaziji na Ukrajinu, kako bi se formirala globalna koalicija koja će osigurati njegov neuspeh i pomoći Ukrajini da čvrsto stane na noge – demokratski, ekonomski i vojno", istakao je Blinken.

Zelenski pozdravio odluku Međunarodnog krivičnog suda

Volodimir Zelenski pozdravio je danas odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje dvojice ruskih komandanata, i izjavio da svaki počinilac zločina mora da zna da će zbog njih odgovarati.

''Svaki ruski komandant koji naredi udare na ukrajinske civile i kritičnu infrastrukturu mora da zna da će pravda biti zadovoljena. Međunarodnoj pravdi je potrebno vreme, ali je neibežna. Nastavljamo da činimo sve da osiguramo da nijedna ruska zver odgovorna za ubistvo ukrajinske dece, žena i muškaraca ne ostane nekažnjena. I nijedan broj zvezdica na naramenicama ili vratima ormarića neće ih sprečiti da budu odgovorni'', napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

Pala raketa na Pavlovgrad 

Izdato hitno upozorenje

 

Šamar za Zelenskog

Orban postavio jasan uslov, do tada neće da ga vidi.

MKS optužio dvojicu pripadnika ruske vojske za ratne zločine

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje dvojice visokih ruskih komandanata Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova, zbog optužbi da su navodno počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023.

''Sergej Kobilaš, general-potpukovnik Oružanih snaga Rusije, koji je u relevantno vreme bio komandant avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga, i Viktor Sokolov, admiral u ruskoj mornarici, koji je bio komandant Crnomorske flote, odgovorni su za ratne zločine usmeravanja napada na civilne objekte i ratne zločine nanošenje prekomerne štete civilima ili na civilnim objektima'', navodi se u saopštenju MKS.

Snimak napada na ruski ratni brod "Sergej Kotov"

 

 

Evrokomisija predstavila predloge za novu strategiju ES u oblasti vojne industrije i investicija u odbranu

 

▪Strategia je usmerena na "formirovanie kulture stalne gotovosti u odbrambenoj promišlennosti".

▪Princip je „proizvodite više, brže i zajedno“.
▪Poseban vojni savet za industrijsku spremnost proceniće stanje u odbrambenoj industriji.
▪Tokom tri godine Brisel namerava da iz opšteg budžeta uloži 1,5 milijardi evra u programe odbrambene industrije.
▪Očekuje se jačanje saradnje sa Ukrajinom i njeno učešće u evropskim odbrambenim programima. Razmatra se mogućnost zajedničke proizvodnje dronova.

 

Moskva formirala dva nova vojna okruga – Lenjingradski i Moskovski

 

U Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane pretnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO), izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Navodi da su u pitanju Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

"U kontekstu jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupa trupa na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu", rekao je Šojgu, prenose RIA Novosti.

Vrhovna rada dozvolila Porošenku put u inostranstvo

 

Zamenik predsednika Vrhovne rade Oleksandr Kornijenko rekao je da je rukovodstvo dozvolilo lideru "Evropske solidarnosti“ Petru Porošenku i nekadašnjem predsedniku Ukrajine, da ode na kongres Evropske narodne partije u Rumuniju.

"Ponekad imamo određene razloge da zabranimo ili ne dozvolimo odlazak. Oni su bezbedni, jasno regulisani", naveo je Kornijenko.

Porošenko je prošlog meseca tvrdio da predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk nije potpisao naredbu o službenom putu radi učešća na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, navodno zbog pretnje po njegov život.

Dron pogodio skladište nafte u Belgorodskoj oblasti

 

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je ugašen požar koji je izbio nakon ukrajinskog napada dronom na skladište nafte u Belgorodskoj oblasti.

Gubernator te oblasti Vjačeslav Glatkov izvestio je na Telegramu da je u Gubkinskom okrugu došlo do eksplozije, nakon čega je izbio požar na infrastrukturnom objektu. Kako je naveo, niko nije povređen. 

Preduzete disciplinske mere protiv nemačkih oficira

„Disciplinske mere su preduzete protiv učesnika razgovora koji je okrenuo broj. U ovim vremenima moramo biti veoma pažljivi sa bezbednošću komunikacija. Preduzećemo tehničke i organizacione mere kako bismo osigurali da se ovakav incident više ne ponovi", izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, komentarišući presretnuti razgovor visokih nemački oficira u kojem se diskutovalo o napadu na Krimski most.

Po njegovim rečima, razlog zbog kojeg je snimljen razgovor u redovima Luftvafe je individualna greška u korišćenju (Vebeksa). Nisu svi učesnici poštovali propisanu proceduru bezbednog biranja broja", objasnio je on.

Britanija apeluje na Nemačku

 

Britanija je pozvala Nemačku da Ukrajini isporuči krstareće rakete dugog dometa Taurus, uprkos nedavnom curenju razgovora visokih oficira Bundesvera, piše Gardijan.

„Velika Britanija je bila prva zemlja koja je Ukrajini obezbedila precizne rakete dugog dometa, a mi bismo želeli da ohrabrimo naše saveznike da učine isto“, citira list jednog od predstavnika britanske vlade.

On je potvrdio prisustvo male grupe britanskih trupa u zoni specijalne vojne operacije.

Krimski most ponovo otvoren za saobraćaj

Saobraćaj za vozila na Krimskom mostu obnovljen je jutros nakon prekida dužeg od osam sati, javlja telegramski kanal koji informiše o putnim prilazima mostu.

Most je bio zatvoren za saobraćaj vozila od 0:35, a poruka o početku saobraćaja objavljena je u 8:49.

Kirbi: Odlaganje podrške Ukrajini koristi Putinu

 

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da administracija u Vašingtonu smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima neospornu praktičnu korist od toga što Kongres SAD odlaže odobrenje pomoći za Ukrajinu, jer se to pokazuje na bojnom polju.

Oštećen patrolni brod ruske Crnomorske flote,uništeno 18 dronova iznad Odese

Ukrajinski pomorski dronovi pogodili su i oštetili patrolni brod ruske Crnomorske flote "Sergej Kotov" kod Krima, tvrdi glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.

 

 

Dodaje se da je kao rezultat udara pomorskih dronova MAGURA V5 ruski brod pretrpeo oštećenja na krmi, desnoj i levoj strani i da se napad dogodio u teritorijalnim vodama Ukrajine, nedaleko od Kerčkog moreuza, prenosi Unian.

Oboreno 18 dronova

 

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je takođe da su ukrajinski vojnici iznad Odese uništili 18 od 22 ruska drona lansirana sa područja Krima, prenosi ukrajinska agencija.

Ukrajinske trupe granatirale železničku stanicu u Kurskoj oblasti

Ukrajinske trupe granatirale su železničku stanicu Gluškovo u Kurskoj oblasti, objavio je jutros gubernator te ruske oblasti Roman Starovojt na Telegram kanalu.

On je naveo da da su stanica i selo Kulbaki ostali bez struje i da je, usled napada, izbio požar, koji je ugašen, prenosi TASS. "Železnička stanica Gluškovo je napadnuta sa ukrajinske strane sa devet granata. Nije bilo žrtava", precizirao je Starovojt. 

Unian: Ukrajinska PVO uništila 18 od 22 drona iznad Odese

Ukrajinski vojnici su uništili su 18 "šaheda", javilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Unian.

Ukrajinske oružane snage su dodale da su neprijatelji lansirali bespilotne letelice sa Krima (područje lansiranja - Balaklava) i eliminisali vazdušne ciljeve iznad Odeske oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading