ZAPAD SPREMA "NOVU UKRAJINU"?  Lavrov ukazao na jednu državu
Shutterstock

– Od samog početka postsovjetske ere, Zapad je počeo da se uvlači u odnose između Rusije i njenih suseda. Zapad i dalje vodi istu politiku. To je vidljivo i u Centralnoj Aziji, u Zakavkazju. To je, takođe, vidljivo i u evropskom delu bivšeg Sovjetskog Saveza – Ukrajini i Moldaviji, koju otvoreno spremaju da postane naslednik Ukrajine sa stanovišta preuzimanja celokupnog njenog rukovodstva – rekao je Lavrov novinarima, prenosi RIA.

Kongres nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, usvojio je prošle nedelje rezoluciju kojom je zatražio pomoć od Rusije usled, kako se navodi, ekonomskih, socijalnih, humanitarnih i vojnopolitičkih izazova i pretnji bez presedana.

Odnosi Moskve i Kišinjeva pogoršali su se, nakon što je prozapadno orijentisana političarka Maja Sandu postala predsednica Moldavije krajem 2020. godine, navodi ruska agencija.

Sandu je prošle godine predstavila Strategiju nacionalne bezbednosti kojom se, između ostalog, proglašava partnerstvo sa Sjedinjenim Državama ključnim aspektom nacionalne bezbednosti.

Kremlj, sa druge strane, strategiju smatra najvećom pretnjom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading