kličko
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Drop of Light

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da je smena Valerija Zalužnog sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine velika greška Vladimira Zelenskog.

Zelenski je 8. februara najavio imenovanje Aleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Zalužnog.

Pre toga, Sirski je komandovao kopnenim snagama Oružanih snaga Ukrajine.

Brojni ukrajinski i zapadni mediji pisali su o mogućem sukobu između Zelenskog i Zalužnog još u jesen 2023. Novinari Vašington posta su primetili da bi Zalužni mogao da predstavlja pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru.

- Njegovo uklanjanje bila je ogromna greška. Moramo se ujediniti oko ljudi koji imaju najveću podršku, kao što je Zalužni, koji ima najveći rejting u anketama - rekao je Kličko u intervjuu za italijanski list Republika.

"Odluka je šokirala svakog Ukrajinca"

Gradonačelnik Kijeva je naglasio da je nakon smene Zalužnog Zelenski „morao da objasni razlog za tu odluku, koja je šokirala svakog Ukrajinca“, „mnogi su osetili zbunjenost i očaj“.

Odgovarajući na glasine o njegovoj mogućoj ostavci, Kličko je „posle dužeg ćutanja“, kako prenosi italijanska Republika, naveo „potrebu jedinstva političkih snaga i svih građana“.

Istovremeno je naveo da se „politička borba nastavlja” i da „neki političari svoje ambicije stavljaju iznad interesa države”, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading