Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Volodimir Zelenski je upozorio da svet mora da se brani, a da ruski predsednik mora da izgubi.

Vladimir Putin poručuje da Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra i da postoji opasnost od nuklearnog konflikta.

Šef Pentagona smatra da će se, ako Ukrajina izgubi, NATO boriti s Rusijom.

Kijev tvrdi da nije tačno da su ruske snage ušle u selo Berdiči u Donjeckoj oblasti gde se vode žestoke borbe.

Glavnokomandujući vojske Oleksandr Sirski kaže da su ukrajinske snage potisnule ruske iz sela Orlovke, zapadno od Avdejevke, ali da je situacija na istočnom frontu i dalje teška.

Moskva navodi da je ruska vojska ušla u selo Robotine u regionu Zaporožja

Glavni događaji 1. marta:

- PVO je uništila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti i presrela tri iznad Nižegorodske oblasti, javlja ruksla strana.

- Bajden i Tramp su u isto vreme posetili južnu granicu SAD. Posle obilaska granice Tramp je optužio Bajdena da je Ameriku zapljusnuo talas kriminala. Bajden je pozvao Trampa na saradnju;

- Ombudsman Tatjana Moskaljkova je saopštila da je Rusija spremna da preda Ukrajini tela poginulih u padu aviona Il-76 kod Belgoroda;

-  Japan je uveo sankcije protiv 12 fizičkih lica i 36 organizacija povezanih sa Rusijom zbog Ukrajine;

- Sergej Lavrov je doputovao u Tursku gde će učestvovati na diplomatskom forumu u Antaliji. Tamo će razgovarati sa turskim kolegom Hakanom Fidanom, kao i sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana, Kirgizije, Uzbekistana i kraljem  Esvatinija;

-  Šolc je objasnio da ne želi da isporuči rakete „taurus“ Ukrajini zbog toga što njima mogu da se gađaju ciljevi u Moskvi. „ ‘Taurus’ ima domet  500 kilometara i ako se raketa nepravilno upotrebi može da uništi i ciljeve negde u Moskvi “, rekao je namački kancelar. 

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Takva je situacija!"

Rusi snažno udaraju, Zelenski ima loše vesti za građane Harkova

Nove muke za Kijev

 Sama preobuka pilota nedovoljna za F-16

Uporište OSU napadnuto u pravcu Avdejevke (VIDEO)

Ruski borbeni parovi leteli su brzinom od oko 900 km/h, zaobilazeći teren, a pri približavanju liniji dodira, piloti su ispalili nenavođene rakete 80 mm S-8,  javlja Ministarstvo odbrane Rusije

 

 

Potpisan novi sigurnosni sporazum

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute potpisali su danas u Harkovu bilateralni bezbednosni sporazum.

Sporazum predviđa da će Holandija dati Ukrajini dve milijarde evra vojne pomoći ove godine i druge pomoći za odbranu u narednih deset godina, najavio je Zelenski.

Sporazum je potpisan tokom Ruteove nenajavljene posete Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, koji je udaljen samo 42 kilometra od ruske granice i redovno je na meti ruskih vazdušnih napada.

Holandija je sedma zemlja koja je potpisala desetogodišnji sporazum o bezbednosti sa Kijevom.

Sporazumi imaju za cilj jačanje bezbednosti Ukrajine dok ne postane članica NATO-a. Kanada, Italija, Nemačka, Francuska, Danska i Britanija potpisale su bezbednosne sporazume sa Ukrajinom u poslednja dva meseca.

Žestok udar u pravcu Zaporožja (VIDEO)

​Ruski odred BARS-10 koristi minobacače od 120 mm da udari na kamuflirano uporište Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja

 

 

Blokada Krimskog mosta, proglašena opasnost

Obustavljen saobraćaj preko Krimskog mosta, a u Sevastopolju je proglašena vazdušna opasnost.

U Sevastopolju deluje PVO, sve službe su u stanju borbene gotovosti, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

Ukrajina izvezla rekordnu količinu različitog tereta preko Crnog Mora

Ukrajina je izvezla rekordnih osam miliona tona različitog tereta tokom februara, uključujući 5,2 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, putem crnomorskog koridora, izjavio je zamenik premijera Oleksandr Kubrakov.

"Ovo su rekordni pokazatelji izvoza ne samo preko ukrajinskog koridora, već i od početka invazije velikih razmera", kaže Kubrakov u saopštenju.

Ukrajina

Shutterstock

 

 

"PREĐITE CRVENE LINIJE" NATO članica pozvala Kijev da napadne Rusiju svim sredstvima

Saveznik iz NATO-a poziva Ukrajinu da pređe jednu od takozvanih crvenih linija ruskog predsednika Vladimira Putina dok se Kijev bori sa nedostatkom oružja na bojnom polju, prenosi Njuzvik.

Meloni stigla u SAD, čeka je razgovor sa Bajdenom o G7 i pomoći Ukrajini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni doputovala je u SAD, gde će se danas u Beloj kući sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, prenosi ANSA. Predsedavanje Italije G7 biće jedno od pitanja o kojima će lideri dve zemlje razgovarati.

Biće to drugi susret Bajdena i Meloni za oko sedam meseci. Bajden će pokušati da ubedi evropske lidere da SAD ostanu uz Ukrajinu, čak i nakon što nije uspeo da Kongres usvoji paket strane pomoći, od kojih bi 60 milijardi dolara išlo Ukrajini, a 35 milijardi Izraelu i kineskom regionu Tajvan, navodi ABC. Zakon o pomoći usvojen je u Senatu, ali je predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac, odbio da ga stavi na glasanje u Kongresu.

Jurikov: Ukrajina više puta apelovala da se predaju tela

Nakon što su Rusi izjavili da su spremni da Kijevu predaju tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su se navodno nalazili u avionu Il-76 koji se srušio 24. januara u Belgorodskoj oblasti, oglasio se portparol ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Andrij Jurisov.

"Ukrajina je više puta apelovala na državu agresova u vezi sa prebacivanjem tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su navodno poginuli u Iljušinu. Nastavljamo da vršimo pritisak", rekao je on za Kanal 24.

Ukrajinska vojska izvestila o borbenim aktivnostima prethodnog dana

Ukrajinska vojska saopštava da su se tokom prethodnog dana desila 83 borbena sukoba.

U redovnom izveštaju koji ukrajinska vojska objavljuje, navodi se da su se dogodila tri ruska raketna napada, 91 vazdušni i 142 napada iz višecevnih lansera raketa.

"NAŠ PRIORITET JE JASAN, POČINJEMO NA PROLEĆE" Zelenski poslao poruku Ukrajincima (VIDEO)

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski obratio se Ukrajincima

 

 

Ukrajina povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme

Ukrajina je značajno povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme, izjavio je danas zamenik ministra odbrane Ivan Havriljuk.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je zemlju da ojača svoju domaću odbrambenu industriju dok se suočava sa potencijalnim rezovima vojne pomoći od SAD, preneo je Rojters.

Havriljuk je rekao da je 46 tipova opreme domaće proizvodnje poslato oružanim snagama tokom prva dva meseca 2024. godine, što je količina za koju je rekao da je značajno veća nego u istom periodu prošle godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading