nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Putin je više puta upozoravao zemlje NATO da rizikuju da prošire rat ako Kijevu daju oružje koje može da pogodi mete unutar Rusije. Uprkos pretnjama, takvo oružje je dato Ukrajini, a reakcije Rusije za sada su izostale.

Finska, koja je prošle godine pristupila NATO uprkos tome što se Putin protivio proširenju strateškog saveza i naveo zabrinutost u vezi sa tim kao razlog za napad na Ukrajinu, odobrila je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 205 miliona dolara ranije ovog meseca.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da njegova zemlja nije postavila nikakva ograničenja na to šta Ukrajina može da uradi sa oružjem koje isporučuje, izvestila je u četvrtak finska televizija Ile. Hakanen je dodao da su blokade uglavnom uvele zemlje koje su Ukrajini snabdevale sisteme naoružanja dugog dometa.

- Ako je potrebno, Ukrajina bi trebalo da napadne i vojne ciljeve na ruskoj teritoriji. To je potpuno legitimna odbrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN dozvoljava napade na vojne ciljeve preko kopnenih granica - rekao je Juka Kopra, predsednik odbora za odbranu finskog parlamenta.

Ovo je ogromna suprotnost drugim zapadnim zemljama, uključujući Nemačku, gde kancelar Olaf Šolc nerado šalje krstareće rakete dugog dometa Taurus u Ukrajinu, plašeći se da će to oružje biti upotrebljeno za gađanje ciljeva duboko u Rusiji i uvlačenje Nemačke direktno u rat sa Rusijom. Kremlj je jasno rekao da će to biti "crvena linija" nakon koje će smatrati da je NATO ušao u rat sa Rusijom.

- Ohrabrujem Nemačku da to ozbiljno razmotri. Nemačka vlada zna da bi oni bili od velikog značaja - rekao je Hakenen.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je slične napomene u komentarima za američki državni medij Radio Liberti prošle nedelje, rekavši da Ukrajina ima zakonsko pravo da napadne "legitimne vojne ciljeve" u Rusiji oružjem koje je isporučio Zapad.

- Ukrajina prema međunarodnom pravu ima pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg.

Ukrajina je, podsetimo, nedavno pretrpela niz vojnih neuspeha nakon smanjenja pomoći zapadnih saveznika. Nedavni gubici uključuju kontrolu nad gradom Avdejevka u Donjeckoj oblasti nakon višemesečnih borbi, dok su najmanje tri dodatna naselja u blizini grada izgubljena samo u ponedeljak i utorak.

Dok 60 milijardi dolara dodatne američke pomoći ostaje zaglavljeno u Kongresu, neki od evropskih saveznika Kijeva u NATO nedavno su ponudili manje iznose, a Evropska unija (EU) je ranije ovog meseca objavila da je odobrila novi paket pomoći Ukrajini od 54 milijarde dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading