Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ruska vojska bombardovala je Kupjansk i proširila napade u oblasti Avdejevke, saopštio je Kijev.

U ruskom bombardovanju Kupjanska poginule su četiri osobe, među kojima i šestogodišnja devojčica.

Na samitu u Tirani usvojena je Deklaracija podrške nezavisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajini.

Turski predsednik Erdogan poručio je da je ta zemlja spremna da ponovo bude domaćin mirovnih pregovora.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Putin: Rusija može da uništi sve ciljeve na Zapadu

- Posle ulaska Šved­ske i Finske u NATO, moramo da pojačamo voj­sku na zapadnom strateškom pravcu kako bi se neutralisale moguće opasnosti. A oni na Za­padu moraju na kraju da shvate da imamo oružje kojim možemo da gađamo sve njihove teritorije. Ruska vojna industrija produžava da radi na novom oružju i uskoro će se o njemu čuti. Ruska armija i flota treba da se podignu na viši ni­vo. Posebno se to odno­si na bespilotne udarne letelice, sisteme PVO i radioleketronsku bo­bu i sredstva veze - ka­zao je predsednik RF Vladimir Putin.

Zaharova: Izjava Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO - suluda

Opaske američkog ministra odbrane Lojda Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO u slučaju poraza Ukrajine su sulude, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Da li je ovo otvorena pretnja Rusiji ili pokušaj da se izmisli izgovor za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Obojica su ludi. Međutim, svako može da vidi ko je agresor - to je Vašington -  napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Katastrofalne vesti za Zelenskog

Situacija na avdejevskom i zaporoškom pravcu i dalje je teška za Oružane snage Ukrajine, pojedini komandanti pogrešili su u kontroli situacije, saopštio je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski.

Makron o izjavi o slanju trupa u Ukrajinu: Svaka moja reč je promišljena

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov stav o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu razmotren i promišljen.

UKRAJINCI SU SPREMNI Doneta je odluka

Ukrajina je spremna da ograniči izvoz hrane u Evropsku uniju kako bi ublažila zabrinutost poljskih poljoprivrednika, izjavio je zamenik ministra ekonomije Ukrajine Taras Kačka.

Ukrajinske snage potisnule ruske trupe iz sela Orlivka

Ukrajinske snage potisnule su ruske trupe iz sela Orlivka, zapadno od Avdijivke, ali je situacija na istočnom frontu i dalje teška, izjavio je u četvrtak načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Orlivka je manje od dva kilometra severozapadno od Lastočkina, koji su nedavno zauzele ruske snage.

Ruske snage su prošle nedelje zauzele strateški istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemesečnih napada i vrše pritisak i na nekoliko drugih oblasti duž linije fronta, kažu ukrajinske vlasti.

Kijev tvrdi da je oboren ruski Su-34,Moskva da je uništen dron iznad Kurska

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila još jedan ruski borbeni avion Su-34, prenosi Unijan. Prema navodima ukrajinskog ratnog vazduhoplostva, PVO je danas oborila Su-34 na istoku zemlje.

Kijev tvrdi da je ukrajinska PVO pre dva dana oborila dva ruska Su-34. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći ukrajinski dron iznad regiona Kursk, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane .

Ruske trupe ušle su u selo Robotine u oblasti Zaporožja

 

 

Ruske trupe ušle su u selo Robotine u južnom ukrajinskom regionu Zaporožja, u žarištu mnogih nedavnih napada, prenela je agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

U izveštaju se navodi da su trupe zauzele neke zgrade u selu, ali nije jasno da li su se ukrajinske trupe u potpunosti povukle iz sela.

Kubrakov: Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov saopštio je danas da Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom, nakon što je poljski premijer Donald Tusk izjavio da zvanična Varšava razmatra privremeno zatvaranje zajedničke granice i prekid bilateralne trgovine.

"O tome niko sa ukrajinske strane ne razmišlja. Naš narod se bori za egzistenciju u ratu protiv ruskog agresora. Za nas je stabilna granica pitanje opstanka", napisao je Kubrakov na društvenoj mreži X. On je naveo da Ukrajina ima veliko poštovanje prema "prijateljskoj Poljskoj". "Ponudili smo konstruktivna rešenja i preduzeli smo korake za ublažavanje tenzija na granici. Očekujemo odgovarajuće odluke od poljske vlade kako bismo osigurali da situacija ne upadne u ćorsokak", napisao je Kubrakov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading