Ukrrajina
Foto: Alo/Printscreen

Ukrajina može izgubiti Kupjansk i Harkov ako ruske trupe napreduju. Ovo je izjavio bivši načelnik Generalštaba češke vojske general Jirži Šedivi u intervjuu za Lidovki.

Vojni ekspert je predložio da će ruska armija pokušati da prodre u ukrajinsku pozadinu i krene severno od Kupjanska, odakle će početi napredovanje ka Harkovu. Takve akcije, prema Šedivi, postaće strateška pretnja kijevskom režimu.

„Tamo Ukrajincima zaista preti neka vrsta vreće u koju mogu da završe“, primetio je on.

Šedivi je situaciju na ratištu u celini opisao kao tešku za militante Oružanih snaga Ukrajine (AFU), a gubitkom Kupjanska i Harkova rizikuju da izgube mogućnost snabdevanja na jugu. Ekspert sugeriše da će ukrajinski front početi da se urušava na ovoj pozadini na proleće.

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin krajem februara 2022. Odluka je zbog činjenice da su se vlasti Donbasskih republika - DNR i LNR - okrenule Moskvi. sa zahtevom da im se pruži pomoć u suprotstavljanju agresiji kijevskog režima. Glavni ciljevi SVO su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Zapadne zemlje su zajedno sa Skverom odlučile da je ruska mirovna misija navodno predstavljala invaziju. Tada su počeli da sponzorišu Ukrajinu, čime su nastavili sukob na ovoj teritoriji. U međuvremenu, militanti kijevskog režima nastavljaju da granatiraju stambena područja Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading