Putini Zelenski
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

U ranim jutarnjim satima 24. februara 2022. desetine hiljada ruskih vojnika prešlo je ukrajinsku granicu. Cilj je bio jednostavan da u roku od tri dana sa vojskom uđemo u Kijev i postavimo režim po volji Moskve.

Moskovske trupe zaustavljene su na kapiji Kijeva i Harkova, a rat koji je za Rusiju trebalo da bude laka šetnja pretvorio se u krvavu dvogodišnju borbu, a sama Rusija našla se pod oštrim sankcijama kolektivnog Zapada.

Za razliku od prve godine rata, koju su obeležili značajni uspesi ukrajinske vojske u oslobađanju Kijevske oblasti, grada Hersona, delova Harkovske oblasti, druga godina rata pokazala je Ukrajincima da to neće biti moguće. da se rat okonča u nekoliko kratkih poteza.

Ukrajinska letnja ofanziva, zasnovana na tenkovima koje su zapadne zemlje isporučile nakon dugog oklevanja, zaglavila se u zamršenoj mreži ruskih odbrambenih položaja u Zaporožju.

Kraj godine doneo je nove brige za Ukrajince. Nesposobnost demokrata i republikanaca da se dogovore oko unutrašnje politike blokirala je glasanje o neophodnoj pomoći Ukrajini. Ukrajini je nedostajalo municije, a Evropska unija se pokazala nesposobnom da poveća proizvodnju oružja dovoljno brzo do nivoa koji zahteva rat poput ukrajinskog.

Dodatni problem predstavljalo je pitanje da li je stanovništvu na Zapadu dosta podrške Ukrajini i straha od dolaska na vlast vlada koje nisu baš spremne da daju punu podršku. Pobeda proruskog Roberta Fiće u Slovačkoj dala je priliku Ukrajini da okusi šta bi se moglo dogoditi u slučaju da Donald Tramp ili Marin Le Pen u Francuskoj dođu na vlast u SAD.

Međutim, godina nije bila bez uspeha za Ukrajinu. Ruska flota u Crnom moru je desetkovana, a ukrajinski izvoz žitarica preko crnomorskih ruta vratio se skoro na predratni nivo, čime je efektivno prekinuta ruska blokada. Od posebnog značaja je činjenica da je jedan broj ruskih brodova potopljen zahvaljujući ukrajinskim bespilotnim letelicama. Ukrajinski piloti su pri kraju obuke za avione F-16, čiji će dolazak na front svakako omogućiti Ukrajincima da ostvare veću ravnotežu u vazduhu.

Ukrajina je uspešno primenila zapadnu vojnu opremu u svoju vojsku, uključujući protivvazdušne sisteme Patriot, tenkove Leopard 2, Čelendžer i Abrams. Čak su po prvi put uspeli da kombinuju sovjetske i zapadne protivvazdušne sisteme.

Nakon što je bio zvezda prve godine rata, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sada uvideo da slava ne traje večno i da simpatije medija vremenom blede. Traljavo otpuštanje komandanta popularne vojske Valerija Zalužnog dodatno je uzdrmalo imidž Zelenskog, ali je on i dalje ostao važan simbol ukrajinskog otpora.

Protekla godina nije bila laka ni za Rusiju. Iako su početkom druge godine rata uspeli da zauzmu Bahmuta i Soldera, a na kraju i Adiivika. Ovo minimalno pomeranje linije fronta Rusija je platila desetinama hiljada poginulih vojnika i hiljadama uništene opreme. Ipak, najveće gubitke flota je pretrpela u Crnom moru.

Osim gubitaka na frontu, događaj koji je uzdrmao Rusiju i pokazao slabosti unutar sistema bila je vojna pobuna koju je predvodio šef privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin. Prigožin je zauzeo grad Rostov, a zahvaljujući pregovorima, njegov konvoj je zaustavljen samo nekoliko desetina kilometara od Moskve. Prigožin je životom platio odustajanje od pobune kada se njegov avion srušio dok je leteo iz Moskve.

Rat su iz prve ruke iskusili i stanovnici Rusije, a Ukrajina je u nekoliko navrata uspela da bespilotnim letelicama pogodi Moskvu.

U proleće treće godine rata ući će Rusija ohrabrena zauzimanjem Avdijevke i povećanjem naoružanja i municije koje isporučuju Iran i Severna Koreja, s druge strane, Ukrajina se nada da će izdržati rusku navalu sve dok američka pomoć ne bude deblokirana, a dolazak aviona F-16 daće nadu za nova izdanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading