Avdejevka
Foto: AP/Ramil Sitdikov (POOL)

Ako Avdejevka padne, govorilo se mesecima ranije, to će biti prvi ruski korak ka osvajanju celog Donbasa. I zaista, nova mapa koju je objavio Institut, nakon zauzimanja Avdejevke, pokazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da Ukrajini ne ide, bez značajnije pomoći Zapada.

Ruske snage sprovode kohezivnu višestruku ofanzivnu operaciju u potrazi za operativnim značajnim ciljem, skoro prvi put za više od godinu i po dana. Izgledi za ovu ofanzivu u sektoru Harkov-Lugansk su daleko od jasne, ali njen početni učinak označava značajan pomak u pristupu ruskog operativnog nivoa.

Ruski napori da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proleća 2022. generalno nisu obezbedili operativno značajne dobitke, iako su te operacije rezultirale borbama velikih razmera i značajnim ukrajinskim i ruskim gubicima.

Ruske snage su pratile značajnije ciljeve tokom svoje ofanzive zima-proleće 2023., ali je i taj pritisak bio loše osmišljen i izveden, a njihov neuspeh da napravi bilo kakav značajan napredak onemogućava donošenje čvrstih zaključaka o nameravanim ciljevima.

Četiri ose

Sada se ruska ofanzivna kampanja odvija duž čak četiri ose, od severa ka jugu:

1) oko Kupjanska i Sinkivke;

2) od Tabaivke prema Kruhljakovki;

3) od Makievke prema Rajhorodki i/ili Borovi; i

4) od Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

 

 

Ruski napadi do ove tačke uglavnom su ili koncentrisali velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (kao što su Bahmut i Avdejevka) ili su se sastojali od višestrukih napada duž linije napredovanja koje su bile previše udaljene da bi se međusobno podržavale.

Trenutna ruska ofanziva u sektoru Harkov-Lugansk, nasuprot tome, uključuje napade duž četiri paralelne ose koje se međusobno podržavaju u potrazi za višestrukim ciljevima koji će, zajedno, verovatno stvoriti operativno značajne dobitke.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading