UKRAJINA JE OVO ČEKALA OD POČETKA RATA Raketni sistem sovjetske proizvodnje stižu od NATO članice
Foto: Youtube/Printscreen

Reč je o sistemu koji je Ukrajina od Grčke tražila praktično od početka sukoba sa Ukrajinom.

Grčka ima prilično velike zalihe sovjetskih raketnih sistema S-300 i očigledno je pristala u dogovoru sa Bajdenovom administracijom da ih preda onima kojima su potrebniji.

"Katimerini" su objavile kako je dogovoren masovni prenos grčkih odbrambenih sredstava Kijevu, a uz sisteme S-300 dogovor navodno uključuje i drugu sovjetsku opremu iz grčkih protivvazdušnih zaliha, kao što su PVO sistemi kratkog dometa Tor i Osa i dvocevne sovjetske protivavionske topove ZU-23-2

Atinski dnevni list piše da je Grčka dala zeleno svetlo za prenos S-300 Kijevu u zamenu za obećanje SAD-a da će im odobriti prodaju svojih nevidljivih lovaca F-35.

Prošlog petka je američki Stejt department odobrio moguću vojnu prodaju Grčkoj 40 višenamenskih borbenih aviona pete generacije F-35, plus pripadajuću opremu u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi dolara.

Grčka je trenutno jedina NATO članica koja još operiše sistemima S-300. Ima ih navodno najmanje 12 (nije jasno radi li se o celokupnim sistemima ili samo lanserima - ovo potonje čini se verovatnije), i to znatno poboljšanu verziju S-300PMU-1 s modernijim 30N6E radarom. Taj sistem može da ispaljuje i projektile 48N6, čiji domet varira od 150 km do 250 te imaju sistem navođenja s poluaktivnim radarskim navođenjem u terminalnoj fazi, između ostalog. Već te prednosti bi osigurale skok napred Ukrajini u odnosu na sve ranije projektile S-300 koje su dosad koristili, piše Slobodna Dalmacija.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading