Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

- Ukrajina je propustila priliku da zaključi povoljan mirovni sporazum i sada će svaki mogući dogovor odražavati njenu kapitulaciju - izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Odgovarajući bivšem američkom ambasadoru u Rusiji Majklu Makfolu, Poljanski je napomenuo da je opšte poznato da su pregovarači prafirali mirovni sporazum, te da je njegovu kopiju lično pokazao predsednik Rusije Vladimir Putin.

- I ovu priču kao i direktnu ulogu Velike Britanije i SAD u ubeđivanju Ukrajine da odbije sporazum potvrdili su mnogi - istakao je Poljanski.

Optužio je Makfola da će biti "zaslužan" zbog stalnog ratnog huškanja i obmanjivanja javnosti SAD o stvarnoj situaciji na terenu. Kako je rekao, iako se predstavlja kao "samo profesor", svi znaju pravu destruktivnu ulogu nekadašnjeg američkog ambasadora na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza.

- U intervjuu ste sebe 2012. godine opisali kao specijalista za demokratiju, antidiktatorske pokrete i revolucije - podsetio je Poljanski.

Makfol je prethodno rekao kako nije lično sabotirao mirovne pregovore Moskve i Kijeva, te da je on samo profesor i da ne bi trebalo precenjivati njegovu moć.

- Moji prijatelji su bili u Turskoj na ovim pregovorima, i oni pričaju sasvim drugačiju priču. Putin nikada nije bio ozbiljan. Njegovi pregovarači nisu imali direktne veze sa njim - tvrdio Makfol.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading