MMf
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio tri scenarija razvoja privrede Ukrajine u zavisnosti od toga koliko će trajati sukobi u toj zemlji.

Osnovni scenario predviđa da će se konflikt u Ukrajini okončati do kraja 2024. godine, navodi se na veb-stranici MMF-a.

Ako se to obistini, ukrajinska privreda će sledeće godine porasti u rasponu između tri i četiri odsto, a u 2025. godini će ubrzati rast na 6,5 odsto, prenosi Komersant.

Negativan scenario je zasnovan na pretpostavci da će se sukobi nastaviti do kraja 2025. godine, što bi značilo da će ukrajinski BDP sledeće godine pasti za pet odsto u 2024. godini i stagnirati u 2025. godini.

Pozitivan scenario za ekonomski razvoj Ukrajine ne navodi datum završetka konflikta i pretpostavlja da bi privreda Ukrajine, uz visok nivo investicija, migracioni priliv i rast produktivnosti, mogla da poraste za 10 odsto u 2025. godini.

MMF očekuje da će ukrajinska ekonomija ove godine porasti za 4,5 odsto, što je znatno više od prethodne prognoze, koja je predviđala rast između jedan i tri odsto.

Organizacija se sedištem u Vašingtonu je istovremeno saopštila da je odobrila drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu, koja omogućava isplatu od oko 900 miliona dolara.

BONUS VIDEO

@alo_portal Predsednik Aleksandar Vučić danas je povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkontinentora Srbija-Bugarska ugostio u Nišu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva! #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading