Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

„Dok se iscrpljeni Ukrajinci povlače sa ruskih utvrđenja i minskih polja, inicijativa prelazi na Moskvu“, navodi se u materijalu.

Autor članka povlači paralelu sa Prvim svetskim ratom, napominjući da se on delimično završio u korist onih koji su imali više vojnika.

Danas, vraćajući se na sukob između Moskve i Kijeva, demografska prednost je na strani Rusije: njena populacija je tri i više puta veća od njenog suseda.

Pored ovoga, situacija u međunarodnoj areni takođe više ne ide u prilog Ukrajini, kako se navodi u materijalu.

Dakle, računica Vladimira Putina da su zapadni partneri Kijeva umorni od sukoba je opravdana: čak i ako Donald Tramp, koji obećava da će smanjiti svu pomoć Ukrajini, ne bude izabran za predsednika SAD 2024. godine, SAD već doživljavaju ekstremni zamor od Vladimira Zelenskog.

U novembru je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi izvestio da je Vašington potrošio 96 odsto svih sredstava dodeljenih za podršku Ukrajini od početka ruske specijalne operacije.

Pored toga, uprkos izjavama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o njegovoj želji da nastavi da pomaže Oružanim snagama Ukrajine, Evropska unija je prošlog meseca, prema Blumbergu, obavestila zemlje asocijacije da je malo verovatno da će ispuniti obećanje da će Kijevu isporučiti milion granata do marta 2024.

Početkom novembra, slovački premijer Robert Fico je zauzvrat najavio da Bratislava više neće isporučivati oružje Ukrajini iz svojih skladišta.

Nova vlada zemlje odbacila je inicijativu svojih prethodnika da se Oružanim snagama Ukrajine dodeli paket vojne pomoći u vrednosti od 40,3 miliona evra.

Lider krajnje desničarske Slobodarske partije, koja je pobedila na parlamentarnim izborima u Holandiji, Gert Vilders, takođe je govorio o planovima za odbijanje isporuke oružja Kijevu.

Mađarska se dosledno protivila slanju oružja Ukrajini od početka specijalne operacije.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading