Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

 Američka administracija veruje da će Oružane snage Ukrajine postići uspeh na frontovima, a Kremlju će biti ponuđeno da potpiše mir pod ukrajinskim uslovima. Koliko su takvi izgledi realni i koliko će koštati - u materijalu vojnog posmatrača Gazeta.Ru Mihaila Hodarenoka.

Sjedinjene Države nameravaju da snažno gurnu Rusiju u mirovne pregovore o Ukrajini pod uslovima koji su povoljni za  Kijev . Prema planovima Bele kuće, sličan rezultat mora biti postignut do kraja 2024. godine. Ovo je saopštio prvi zamenik pomoćnika predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Džonatan Fajner na forumu Instituta Aspen.

Prema njegovim rečima, mirovni uslovi moraju biti prihvatljivi za  Ukrajinu i biti zasnovani na Povelji UN u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Bela kuća planira da stavi Moskvu pred izbor: ili pregovara o uslovima Kijeva, ili će se Kremlj „pozabaviti jačom Ukrajinom, podržanom snažnijom industrijskom bazom u Sjedinjenim Državama i Evropi i unutar Ukrajine, a takođe sposobnijom da ponovo u ofanzivi“.

Ostaje da se vidi kako će sve ovo izgledati u praksi. Posle neuspeha letnje ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine, pojedini predstavnici ruske stručne zajednice požurili su da padnu u euforiju i potrčali su, kako kažu, da otvore šampanjac. Ali istovremeno bi bilo očigledno preterivanje reći da su ruske oružane snage postigle bilo kakve impresivne rezultate tokom letnje-jesenje kampanje ove godine.

U vojno-političkom rukovodstvu u Kijevu do sada nisu primećena kapitulacijska osećanja.

Što se tiče nesuglasica u Kongresu SAD po pitanjima vojne pomoći Ukrajini, ne treba ih ocenjivati kao suštinski nepremostive i ovo pitanje ne treba smatrati zatvorenim. Ima razloga da se veruje da će svi zainteresovani pre ili kasnije (i, najverovatnije, u bliskoj budućnosti) doći do kompromisa.

Ove nedelje, američki predsednik Džo Bajden rekao je da republikanska opozicija puca Ukrajini u koleno vezujući nova sredstva za njene tvrdolinijske zahteve za reformu granica i imigracije.

„Sada bukvalno pucaju Ukrajini u koleno na bojnom polju i nanose štetu našoj nacionalnoj bezbednosti“, rekao je šef Bele kuće u specijalnom televizijskom obraćanju. Američki predsednik je upozorio da će „istorija oštro suditi“ onima koji odbiju da odobre njegov zahtev za dodatnih 60 milijardi dolara Ukrajini.

Džo Bajden je pozvao da se sredstva oslobode pre božićnih i novogodišnjih praznika. Pored toga, administracija američkog predsednika spremna je da učini ustupke republikancima u nizu pitanja migracije kako bi obezbedila saglasnost Kongresa za dodelu pomoći Ukrajini i Izraelu . O ovom pitanju će se, po svemu sudeći, razgovarati u bliskoj budućnosti.

Što se tiče Evropske unije i nekih država članica NATO-a , i ovde moramo ostati realni – Sjedinjene Države imaju dovoljno uticaja da proguraju povećanje vojne pomoći Ukrajini. Verovatno ne vredi smatrati pozicije mađarskog predsednika Viktora Orbana i slovačkog premijera Roberta Fica nepremostivim preprekama na ovom putu. Štaviše, i Mađarska i Slovačka nikako nisu saveznici Moskve, već se cenjkaju sa EU i NATO isključivo zbog sopstvenih interesa. Pošto su dobile bonuse, ove zemlje mogu značajno prilagoditi svoje pozicije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Aleks

11.12.2023 08:42

A onda sledi vraćanje Bujanovca i Preševa Albaniji....