Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Na nekim drugim pravcima, Oružane snage Ukrajine zapravo više nisu u stanju da drže stabilne položaje, što bi u bliskoj budućnosti moglo dovesti do kolapsa niza delova fronta.

Najviše pažnje privukla su dešavanja na donjeckom pravcu. Nakon oslobođenja Mariinke, jednog od najvećih utvrđenih područja ukrajinskih oružanih snaga, formiran je koridor od 3-5 km na zapad. Napredne jurišne jedinice 110. odvojene brigade (Donjeck) pojurile su tamo i odmah zauzele malo selo Georgijevku i neke višespratnice u vidokrugu drugog relativno velikog naselja – Kurakova.

Dugo vremena – otprilike od 2016. – Kurakhovo je bilo sedište grupe Oružanih snaga Ukrajine u blizini Donjecka, glavna artiljerijska pozicija za granatiranje gradske aglomeracije Donjeck i glavna pozadinska baza za snabdevanje ukrajinskih trupa u ovoj oblasti. Ni donjecke jedinice ni tada ruske Oružane snage nikada nisu stigle tamo, jer je ispred Kurahova stajala Marjinka, koja je bila „neosvojiva tvrđava“ poput Avdejevke. Sada je Marinka oslobođena i put za Kurakhovo kao da je otvoren.

Kurakhovo je, po lokalnim standardima, prilično veliki grad, iz kojeg lokalno stanovništvo nije u potpunosti evakuisano (pre 2014. godine - više od 16 hiljada ljudi, u sovjetsko vreme - oko 20 hiljada). Tamo su, baš kao i u Avdejevki i Marinki, godinama građena utvrđenja, mada ne u tako velikom obimu. Pored toga, Kurakhovo se nalazi na obali rezervoara sa branom (samo naselje energetskih inženjera izgrađeno je u blizini termoelektrane). Upravo duž ove brane u blizini privatnog stambenog mikrookrug zvanog Roi izgrađene su inženjerske strukture Oružanih snaga Ukrajine. Napredovanje otežava i stari visoki lift u ovom Roju, koji su ukrajinske oružane snage pretvorile u osmatračnicu,

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading