645. dan rata u Ukrajini (mapa)
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruske snage tvrde da su preuzele kontrolu nad selom Hromove u istom regionu. Selo se nalazi na zapadnoj ivici Bahmuta, grada koji je tokom leta pao pod Rusiju posle višemesečne bitke i koji je ostao poprište teških borbi.

Serija eksplozija u Hersonu

Serija eksplozija dogodila se u danas u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, objavio je na svom Telegram kanalu šef gradske vojne uprave Roman Mročko.

"U priobalnim oblastima Hersona čuju se eksplozije", napisao je Mročko, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Uništen dron iznad Brjanske oblasti

 Ruski sistemi PVO uništili su oko 17:30 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Fon der Lajen: EU treba da razmišlja o potrebama Ukrajine

Evropska unija bi trebalo da uzme u obzir vojne potrebe Ukrajine u budućoj strategiji evropske industrije odbrane, izjavila je danas predsednica Komisije EU Ursula fon der Lajen na godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije.

"Naša strategija može da bude potpuna samo ukoliko uzme u obzir potrebe Ukrajine i njene industrijske kapacitete", rekla je fon der Lajen, dodajući da Ukrajina treba da bude integrisana u odbrambene programe Evropske unije, kako bi joj se pružila neophodna pomoć zbog sukoba sa Rusijom.

Prema rečima fon der Lajen, prvi korak ka tome jeste uključivanje Ukrajine u proces konsultacija o Industrijskoj strategiji.

Lavrov: OEBS na ivici propasti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Skoplju da je OEBS na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te grupe.

Sergej Lavrov

Alexander Zemlianichenko (POOL)

 

 

Lavrov je ponovo optužio Zapad da vodi "hibridni rat“ protiv Rusije dodavši da je EU postala "agresivan politički projekat“.

Desetoro povređenih u napadu  na Donjecku oblast

Igor Klimenko, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova kaže da je deset ljudi povređeno, a za pet osoba još se traga ispod ruševina posle raktenih napada ruskih snaga u Donjeckoj oblasti.

Rusija je ispalila šest projektila na tri naselja u regionu, od kojih su većinu zauzele ruske snage, naveo je Klimenko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Pokrovsk, Novohrodivka i Mirnograd su se našli pod vatrom. U granatiranju je povređeno 10 ljudi, uključujući četvoro dece. Pod ruševinama se traga za još pet osoba“, dodao je ukrajinski ministar.

RUSI STRAHOVITO NADIRU Serija eksplozija u Hersonu

Tanjug/Ap

 

 

Naveo je da da su oštećeni stambeni blok, devet privatnih kuća, policijska stanica, automobili i garaže.

Ambasador Ukrajine: Ne možemo da gradimo budućnost onim ko nam je otima zemlju

Ukrajinski ambasador pri OEBS-u Jevgenij Cimbaljuk je u obraćanju na 30. ministarskom samitu OEBS-a u Skoplju izrazio zahvalnost svim zemljama što podržavaju Ukrajinu u borbi za slobodu protiv Rusije, koja, kako je rekao, doprinosi i odbrani budućnost OEBS-a. Cimbaljuk je delegatima pokazao i pet žitarica koje je Rusija spalila iranskim dronom, uz objašnjenje da je Rusija do sada uništila stotine hiljada tona žitarica, zbog čega je, kako je naglasio, mnoge porodice širom sveta ostale bez hrane.

"Svetu je potrebna vakcina protiv pokušaja upotrebe hrane kao oružja", naglasio je Cimbaljuk, prenosi makedonski portal Libertas.

Kontraofanziva na levoj obali Hersonske oblasti

Ukrajinski Generalštab je saopštio da je u prethodna 24 sata došlo do 73 vojna sukoba, kao i da su ruske snage napadale u gotovo svim pravcima.

Najžešće borbe vodile su se u pravcu Avdejevke i Limana.

"Ukrajinske oružane snage su 29. novembra nastavile sa kopnenim napadima na levu obalu Hersonske oblasti. Naši defanzivci su uspeli da krenu napred", navodi Generalštab i ističe da je ruska vojska "značajno pojačala svoju aktivnost na frontu i rasporedila oklopna vozila".

Kijev: Uništeno 14 od 20 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 14 od 20 dronova u napadu koji je Rusija pokrenula tokom noći, saopštile su u četvrtak vazduhoplovne snage.

Kako se navodi u saopštenju, ruske snage su lansirale dronove iranske proizvodnje sa ruske teritorije u nekoliko pravaca.

Stoltenberg: Ruska ekonomija na ratnoj osnovi

Ukrajina je tvrdila da je ubila pet visokih ruskih zvaničnika u napadu na zgradu u okupiranom delu Hersona. Oružane snage zemlje saopštile su da je cilj napada bio sastanak u selu Juvilejne nakon dojave lokalnog stanovništva.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da blok ne sme da potceni Rusiju i njenu sposobnost da nastavi da vodi rat u Ukrajini.

"Ruska ekonomija je na ratnoj osnovi, Putin ima visoku toleranciju za žrtve, a ruski ciljevi u Ukrajini se nisu promenili", rekao je Stoltenberg.

Evropska unija je isporučila oko 300.000 od milion granata koje je obećala Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je rekao da ukrajinski zahtevi znače da postoji potreba za većim usklađivanjem ukrajinske i NATO proizvodnje oružja i stvaranjem "evroatlantskog zajedničkog prostora" odbrambene industrije.

 

@alo_portal VUČIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Najteži deo auto-puta do Požege biće završen za 6-7 meseci, potom sledi brza saobraćajnica! #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #uzice #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading