Sergej Lavrov
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko (POOL)

Ova organizacija se pretvara u satelit NATO-a i Evropske unije i nalazi se na ivici provalije, tvrdi ruski ministar.

"Postavlja se jednostavno pitanje da li ima smisla ulagati napore u njegovo oživljavanje i da li će ikada moći da se prilagodi objektivnoj realnosti svetskog razvoja?", navodi on.

NATO i EU uništile vojno-političku dimenziju OEBS-a

"NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju bombardovanjem Jugoslavije, članice OEBS-a i članice Ujedinjenih nacija. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto 'Kosovo' bez ikakvog referenduma", kazao je šef ruske diplomatije.

Ruskom ministru su dok je govorio upadali u reč, tako da je na trenutak morao da prekine govor i zamoli kolege da ga saslušaju do kraja. Nikom od ministara se to pre njega nije desilo. 

Zapadne političke elite uzele su na sebe pravo da koriste OEBS u korist interesa NATO-a, a ekspanzija Alijanse na Istok je jedan od faktora narušavanja bezbednosti u Evropi, dodao je Lavrov.

Oni koji su potpisali Minske sporazume priznali su da su njima želeli samo da daju Ukrajini više vremena da se pripremi i ojača za sukob sa Rusijom.

"Kada sam pitao američku stranu prošle godine kako komentarišu to da ne smeju da jačaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih, nisam dobio odgovor", navodi šef ruske diplomatije.

U naporima da unište rusku ekonomiju zapadni sateliti su uveli hiljade sankcija Ruskoj Federaciji, i tako stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada, ističe Lavrov.

EU se u toj igri poslušno pokorava, dodao je. EU je odbacio prvonačalne ciljeve svojih tvoraca i ne radi u dobrobit naroda, već se pretvorio u agresivni blok, kazao je.

"Oni koji treba da obezbede slobodu medija ćute kada ih pitamo zašto se gase svi mediji koji pišu ono što se ne slaže sa ideologijom zapada", kazao je ministar.

Kijev je u iskorenjivanju svega ruskog prevazišao sve, a tvrdnje da Zelenski svojim akcijama brani evropske vrednosti poražavaju, dodao je.

"U Ukrajini se poriče postojanje Rusa i njihova ključna uloga u stvaranju Ukrajine. Ljudima tamo oduzimaju dodir sa ruskom kulturom, jezikom, knjigama i medijima, a OEBS o tome ćuti", dodao je.

Ćutao je i ćuti i Brisel i ne ističe da je potrebno poštovati prava svih nacionalnih manjina kao što to predviđaju mnogobrojni usvojeni dokumenti.

Danas se u Ukrajini progoni i jedina kanonska pravoslavna crkva UPC, kaže Lavrov i dodaje da svi progoni nisu počeli s Specijalnom vojnom operacijom već 2014. godine kada je Ukrajina dobila neonacističku vlast.

Moldavija je sledeća žrtva Zapada u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije, upozorava ruski ministar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading