BAUK DIGITALIZOVANOG ČUDOVIŠTA ILI MEDIJSKI SPIN? Koju verziju tenka Abrams je dobila ukrajina od SAD
EPA Marcin Bielecki

Što bi rekao moj bivši “susjed” Franjo: “Tak dećki bumo im pokazali”.

Slika za sad jednog tenka M1A1 SA u bespućim Ukrajine bio je dovoljni povod nekim medijima da vide ono što drugi nisu videli. Stotine tenkova koji su preplavili polja Ukrajine i zadaju udarac Rusima i njihovim tenkovima.

Međutim osim snimka jednog tenka ostatak od 30 nismo videli, a još manje u borbenim dejstvima. Za sada ih je 31, a da li će biti na stotine ostaje da se vidi.

Opet se kao i u slučaju Bredlija, Leoparada 2A6, A5 u švedskoj verziji STRV122A, Čelindžer 2, za sve njih se govorilo da nemaju premca da su to najbolji tenkovi na svetu i da će oni rešiti sudibinu rata u Ukrajini. Svi su pogoreli, ali ne zbog toga što su tenkovi loši, nego više zbog toga što su posade za te tenkove nedovoljno obučene. Jer ovde na prostoru eks Jugoslavije zaboravlja se ona teza da osnovu uspešnosti tenka na bojnom polju čini 60 posto obučena posada, a samo 40 posto otpada na sam tenk, odnosno konstrukciju.

Verzija koju ima Ukrajina spada po oznaci u tip M1A1 SA (Situational Awareness – u prevodu Situacijska svest). Tih tenkova u upotrebi vojske SAD bilo je 650 ( sad ih ima 619 još. Ti tenkovi su bili dok su pripadali Vojsci SAD bili podvrgnuti detaljnom remontu i modernizaciji. Projekat je uključivao obnovu elektrnike, kao i bezbednosti.

U tenk su ugrađeni paketi oklopne zaštite sa uranijuom druge generacije ( kod ukrajinskih tenkova taj oklop je skinut), tako da će u svakom slučaju i da ima taj oklop susret sa Kornetom, Hrizantemom ili Vihr M biti izazov za posade ovih oklopnjaka.

Interesantno je da svi hvale brzinu vozila u nazad koja je veća od 30 km/h, tenk ima veliko ubrzanje i omogućavama mu brzo povlačenje bez potrebe da okreće zadnji deo trupa gde se nalazi i motor prema neprijatelju.

Inače tenk pokreće gasna turbina Lycoming Textron AGT 1500 koja za svoj rad koristi dizel gorivo ili kerozin, a u hitnim slučajevima koristi se i benzin. Ono što je zanimljivo jeste da skoro 70 posto komponenti na motoru može da se zameni na terenu, a zamena motora je moguća za samo sat vremena u terenskim uslovima i više nema potrebe tenk prebacivati u SAD ili u prvu veću bazu u pozadini.

Ono što se smatra prednošću ovog tenka osim oklopne zaštite od uranijumskog oklopa na čelu tenka je i sigurnosna pregrada sa bezbednosnim panelima i malim vratima što omogućava da tenk posle pogotka jako brzo opravi i vrati u operativnu upotrebu upravo zahvaljujući pregradam koje umanjuju dejstvo kumulativnog mlaza.

Prednost tenka M1A1 SA je i u elektronici pre svega u nišanskoj spravi kod nišandžije koja ima termoviziju i mogućnost da uveća metu čak 50 puta i da je otkrije na daljini od 8 km. Pošto je u pitanju digitalini, a ne optički zum smatra se da kvalitet slike sa ovolikim uvećanjem postaje niži, pa time i otrkivanje mete na 8 km koja bi bila mrlja bez jasnog prepoznavanja.

Neki smatraju da je najrealnija udaljenost mete koju ova verzija tenka može da vidi najviše 4 do 5 km. Takođe na to utiče i konfiguracija terena, a koliko će uspešni ukrajinci biti u tome u ravnici ostaje da se vidi.

Takođe komandir tenka može daljinski upravlja mitraljezom iznad kupole uz pomoć termovizije koja omogućava upotrebu ovog oružja noću i u složenim meteorološkim uslovima. Radi se zapravo o daljinski upravljivoj borbenoj stanici 12,7 mm CROWS LP. Sam DUBS ima bolju dnevnu kameru koja povećava vidljivost za 340 posto i ima dva vidna polja panoramsko i usko.

Ovaj paket svesti o situaciji povećava borbenu sposobnost tenka M1A1 Abrams pružajući vojnicima elektronsku grafiku bojnog polja sa ikonama za prijateljske i neprijateljske snage.

Naoružanje:

Tenk M1A1 SA je naoružan glatkim topom M256 kalibra 120 mm. Inače top je opremljen referentnim sistemom za merenje zakrivljenosti cevi topa. Koaksijalno sa desne strane glavnog topa postavljen je mitraljez M240 kalibra 7,62 mm, a slično oružje postavljeno na levoj strani kupole za punioca koji ima elevaciju od -30 do +65º. Ukupna količina municije za mitraljeze iznosi 11.400 metaka kalibra 7,62 mm.

Verzija M1A1 SA Abrams ima mogućnost i lansiranja dimnih mina M250 (britanska verzija L8A1) dok verzija M1A1 FEP ima M257. Na obe strane kupole je postavljen šestocevni lanser dimnih granata.

Taktičko tehnički podaci za M1A1SA

Dimenzije: dužina 9.83 m, širina 3.65 m, visina : 2.43 m

Posada: 4 člana: vozač, komandir, nišandžija, punilac

Težina: 63,500 kg

Maksimalna brzina 67 km/h

Maksimalni radijus kretanja: 426 km

Oklop: Čobham i nova generacija dodatnog uranijumskog oklopa

Glavno naoružanje: Gladkocevni top M256 kalibra 120 mm;

Dodatno: koaksijalni mitraljez 7.62mm MAG58 , jedan na kupoli punica i DUBS kalibra 12,7 mm na kupoli komandira

Dodatna oprema tenka: NHB zaštita, IC termovizija ,sistem za upravljanje vatrom kompjuterizovan, sistem za digitalnu situaciju na ratištu u realnom vremenu.

Korisnici: SAD, Maroko, Irak i Ukrajina

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading