mapa ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stigao je zahtev da Ukrajina vrati Lavov nakon izjave gradonačelnika o protestu poljskih prevoznika na granici sa Ukrajinom, piše poljski medij "Do Rzeczy", prenoseći reči aktivistkinje Кaje Godek i liderke fondacije "Život i porodica" (Życie i Rodzina).

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj kritikovao je proteste, nazivajući učesnike „marginalnom grupom” i rekavši da ovakvim akcijama Poljska poništava svu pomoć Varšave Ukrajini.

"
"Lavov se mora vratiti u Poljsku. Dobili ste ga od SSSR-a potpuno nerazumno. Samo vas podsećam", preneli su novinari odgovor Кaje Gode na kritike ukrajinskog političara.

Pre više od dve nedelje, poljski prevoznici blokirali su automobilske kontrolne punktove na granici sa Ukrajinom. Oni zahtevaju obnavljanje ranije ukinutog sistema dozvola za ukrajinske komercijalne prevoznike sa izuzetkom za humanitarnu pomoć i zalihe za ukrajinske trupe, suspenziju licenci kompanijama stvorenim u Ukrajini posle februara 2022. godine, njihovu inspekciju i odvajanje redova praznih i natovarenih vozila. Кolona kamiona na poljskoj strani dostiže 50 kilometara.

Pregovori Кijeva i Varšave do sada nisu doveli do rešenja. Volodimir Zelenski je u subotu priznao da Ukrajina ima poteškoća na svojoj zapadnoj granici zbog „političkih koraka“ njenih suseda, a izrazio je nadu da će se situacija rešiti, penosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading