Olaf Šolc
Foto: AP/Steffen Kugler (HOGP)

„Što se tiče činjenice da treba da koristimo dodatna sredstva zbog podrške Ukrajine, mislim da bi realizacija novih i dodatnih zadataka u finansijskom sektoru trebalo da se obezbedi kroz preraspodelu budžeta“, kazao je nemački kancelar.

Šolc veruje da će takva odluka biti doneta, uprkos različitim stavovima niza zemalja EU po tom pitanju.

Takođe je poručio da podrška Ukrajini neće oslabiti zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba.

„Uverili smo predsednika Ukrajine - ja sam lično tokom telefonskom razgovora istakao da se naša podrška Ukrajini neće smanjiti i da na nju neće uticati činjenica da sada imamo nove probleme koji su se pojavili zbog žestokih napada Hamasa na Izrael i njegove građane“, istakao je Šolc.

Iza zatvorenih vrata nešto drugačiji ton

Sa druge strane, agencija „Blumberg“ nešto ranije je saopštila da je na jučerašnjem sastanku u okviru dvodnevnog samita u Briselu došlo do sukoba između lidera EU, ali i sa rukovodstvom bloka, oko izdvajanja sredstava.

„Nemački kancelar Olaf Šolc tokom napetog sastanka iza zatvorenih vrata upozorio je lidere EU da je vreme da se ozbiljno pozabave ograničavanjem planova bloka u vezi potrošnje u trenutku kada se mnogi zalažu za izdvajanje novih sredstava za pomoć Ukrajini i borbu protiv migracija“, navodi se u tekstu.

Izvori agencije saopštili su da je Šolc tokom diskusija rekao da svi u Evropskoj uniji govore samo o troškovima, ali niko ne razmišlja o kompromisima ili mogućem smanjenju troškova.

Nekoliko evropskih lidera takođe je kazalo da nema političke podrške za nove troškove, osim po pitanju Ukrajine. Međutim, i finansiranje Kijeva takođe izaziva poteškoće, dodaju izvori agencije.

Ističe se da su premijer Mađarske Viktor Orban i premijer Slovačke Robert Fico protiv izdvajanja novih sredstava Ukrajini.

Podsetimo, Orban je zapretio da će Mađarska blokirati izdvajanje dodatnog novca za Ukrajinu iz budžeta EU sve dok se umesto jasnog opravdanja takvih koraka budu čuli samo pozivi „da se izdvoji više novca“. Orban je kasnije kazao da je Evropska komisija dovela u zabludu zemlje članice EU jer nije navela koliko će zaista biti povećan evropski budžet koji, kako se ispostavilo, ne iznosi 60, nego 100 milijardi evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading