POČINJE PROCESUIRANJE Danas se u Hagu otvara Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu, tužioci iz ovih zemalja
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Londonski Gardijan prenosi da će Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu imati tužioce iz Kijeva, EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda koji će istraživati sukob u Ukrajini i prikupljati relevantne dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Visoki zvaničnici ICPA održaće danas konferenciju za novinare u sedištu pravosudne agencije EU, Evrodžasta, navodi se u saopštenju Evrodžasta.

Između ostalih konferenciji za novinare će prisustvovati ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, pomoćnik državnog tužioca SAD Kenet Polit i evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Glavni ukrajinski tužilac izdao je saopštenje u kojem pohvaljuje otvaranje Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije (ICPA) u Hagu.

Andrii Kostin je napisao sledeće:

"Došao je dugo očekivani dan: ICPA zvanično počinje sa radom! Ovo je početak kraja nekažnjivosti krivičnog dela agresije. Od danas će ukrajinski tužioci raditi u Hagu. ICPA je od posebnog značaja za Ukrajinu — to je jasan signal da je svet ujedinjen i nepokolebljiv u pozivanju ruskog režima na odgovornost za sve svoje zločine: zločin agresije, genocid i ratne zločine. Nažalost, postoji jaz u arhitekturi međunarodnog krivičnog pravosuđa u pogledu odgovornosti za zločin agresije. ICPA će biti jedan od elemenata koji će ojačati zakonske mehanizme zabrane agresije, dopuniti i ojačati ovu arhitekturu. Iskreno se zahvaljujemo svakom od partnera koji su doprineli stvaranju Centra. Čvrsto sam uveren da ćemo zajedno uspeti da vratimo pravdu. To znači neizbežna kazna agresora — Rusije, koja je pokrenula najkrvaviji rat u Evropi i nastavlja da svakodnevno krši međunarodno pravo i ljudska prava", piše u saopštenju, objavljenom na društvenim mrežama.

Kako je ranije najavljeno, među mogućim ratnim zločinima su masakr u Buči, ali i prisilno odvođenje ukrajinske dece u Rusiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading