dron
Foto: Printscreen/Printscreen

Britanija namerava da narednog meseca Ukrajini pošalje dronove dugog dometa - više od 200 kilometara. U pitanju su bespilotne letelice, koje nose različite vrste municije, od projektila uporedivih sa artiljerijskim granatama, pa sve do torpeda.

Britansko ministarstvo odbrane na Tviteru je najavilo novu smrtonosnu pošiljku Kijevu uz video, u kojem je prikazano nekoliko vrsta dronova. Jedan od njih ispušta torpedo u vodu, drugi poleće sa zemlje dok njime upravlja operater, a treći biva katapultiran sa palube ratnog broda. U opisu videa navedeno je da je Britanija usvojila novi paket vazduhoplovne vojne pomoći Ukrajini, vredan 92 miliona funti, odnosno oko 107,5 miliona evra. 

"Prve isporuke kreću sledećeg meseca", navedeno je u videu. 

Britansko ministarstvo nije navelo nikakve detalje u vezi sa dronovima, ali je vlada u Londonu ranije saopštila da će Kijevu poslati "stotine novih dronova dugog dometa - više od 200 kilometara". 

Ova nova vojna pošiljka Ukrajini dolazi nakon što je Britanija Kijevu obezbedila rakete "storm šedou" dometa do 250 kilometara. Te projektile, kako moskva tvrdi, ukrajinska vojska koristi i za gađanje civilne populacije.  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading