Urušen brana Kahovka
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

"Ruski režim je pokrenuo bombu za masovno uništavanje životne sredine. Ovo je akt terorizma protiv kritične infrastrukture Ukrajine. Usmeren je na što više civilnih žrtava i najveća razaranja", rekao je Kislica na sednici SB UN.

Prema oceni Kislice, ruske snage, koristeći taktiku spržene zemlje, priznaju da im ta teritorija ne pripada i da ne mogu da je zadrže, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kislica je rekao da je dizanje u vazduh Kahovske hidroelektrane još jedan primer, kako je naveo, "ruskog genocida nad narodom Ukrajine".

Ocenio je da je to reakcija Kremlja na poziv na mirovne pregovore i da Rusija svojim delovanjem pokazuje da nije zainteresovana za deeskalaciju i mir.

Kislica je naveo da je u eksploziji uništeno 11 od 28 delova brane.

Ukrajinski ambasador pri UN je pozvao na osudu ruskog napada na hidroelektranu Kahovka.

Istakao je napad na hidroelektranu dokazuje koliko je važan mirovni predlog predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog i pozvao međunarodne partnere da se pridruže njegovom sprovođenju.

Brana Kahovka uništena je u utorak, voda iz akumulacije se izlila i poplavila okolno područje.

U Novoj Kahovki proglašena je vanredna situacija, a stanovništvo se evakuiše.

Rusija i Ukrajina se uzajamno optužuju za urušavanje brane.

Ruski zvaničnici tvrde da je Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka, kako bi skrenula pažnju sa neuspele kontraofanzive i kako bi prekinula vodosnabdevanje Krima.

Kijev, sa druge strane, tvrdi da su ruske snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading