Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Nivo vode oko brane Kahovke u južnoj Ukrajini, koja je dignuta u vazduh, porastao je deset metara, a nekoliko nizvodnih ostrva već je potpuno poplavljeno, izvestila je ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na lokalne vlasti.

Zbog eksplozije u hidroelektrani Kahovka, opasnost od poplava proglašena je za 80 naselja, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Do sada je potpuno ili delimično poplavljeno više od 10 naselja, saopštile su lokalni zvaničnici. Na desnoj obali reke Dnjepar u tzv. u kritičnoj zoni nalazi se oko 16.000 ljudi, a lokalne vlasti evakuišu stanovnike sa ugroženih mesta.

Oko podneva po lokalnom vremenu, voz za evakuaciju trebalo bi da krene iz Hersona za Mikolajiv.

 

 

Ukrajinske vlasti pozvale su stanovnike koji žive nizvodno da pobegnu iz tog područja, odmah.

Regionalni šef Hersona Oleksandar Prokudin upozorava da će vodostaji u reci Dnjepar biti "kritični" u roku od pet sati.

“Evakuacija u zoni opasnosti je počela”, rekao je, pozivajući građane da preuzmu dokumenta i najpotrebnije stvari i sačekaju autobuse. “Molim vas da učinite sve što možete da spasete svoj život. Odmah napustite opasna područja”, dodao je on.

 

 

"Sada izmeštamo stanovnike koji su direktno na obali. Grad je još uvek pod granatiranjem. Mislim da će stanovnici iz oko 300 kuća biti evakuisani i već se sada evakuišu, kako bi izbegli žrtve ," rekao je za TV Rusija-24 načelnik proruske opštinske uprave Vladimir Leontjev.

On je naveo da je šteta na hidroelektrani u Kahovki izazvana granatiranjem Kijeva i da je to nanelo ozbiljnu štetu životnoj sredini.

Prema njegovim rečima, nivo vode u reci Dnjepar u Novoj Kahovki porastao je više od 10 metara zbog kolapsa HE Kahovka i mogao bi da dostigne do 12 metara pre nego što počne da opada.

 

 

"Voda je porasla, nastavlja da raste. U roku od 72 sata, prema prognozama, ona će krenuti da opada. Grad je poplavljen, Dnjeprovska avenija je već pod vodom. To znači da je voda porasla za više od 10 metara”, rekao je Leontjev.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading