"PUTIN SPREMA ŽESTOK UDAR!" Procurio tajni britanski izveštaj
Foto: Printscreen/Youtube

Radi se o najstarijem svetskom i najuglednijem britanskom institutu koji se bavi odbranom i bezbednošću, piše Srpski Telegraf.

-Putin je spreman za kontraofanzivu i tek treba očekivati žestoke udare, čiji se epilog i ne nazire - zabrinuto konstatuju autori izveštaja.

U studiji koja pali crveni alarm opisuje se da je ruska vojska često disfunkcionalna, da se preterano oslanja na artiljeriju i ima nizak moral, ali se navodi da preterano usredsređivanje na ove slabosti dovodi do toga da se prednosti Rusa na bojnom polju često zanemaruju.

PROVALJENE ŠIFRE

- Daleko je od istine da su ruske snage iscrpljene - upozorava jedan od tvoraca studije Nik RejnoIds i dodaje da, u tom smislu, ne treba verovati propagandi s društvenih mreža, kao i da su očekivanja od ukrajinske strane postavljena previsoko.

Razumevanje toga kako su Rusi promenili svoj pristup važno je ne samo za Ukrajinu već i za NATO, koji u Moskvi ima sve opasnijeg neprijatelja, navodi se u tekstu britanskih obaveštajaca.

Tvrdi se da je Rusija u velikoj meri nadoknadila početne neuspehe s protivvazdušnom odbranom na borbenim linijama, pravilno povezujući sisteme projektila i njihovih senzora duž 1.200 kilometara duge linije fronta.

Kao rezultat toga, ruske snage uspele su u velikoj meri da neutrališu pretnje od HARM projektila, presreću rakete, kao i da obore ukrajinski borbeni avion u niskom letu, s razdaljine od 150 kilometara.

- Ruske mogućnosti za elektronsko ratovanje stalno se unapređuju i sada se koriste od vazdušno-desantnog do nivoa voda. To Ukrajinu košta oko 10.000 dronova mesečno - piše u poverljivim izveštajima.

Ruske snage su najverovatnije uspele da dešifruju ukrajinsku zaštićenu komunikaciju, a ruski komandni centri koji su bili ranjivi za napade američkih HIMARS raketa prošlog jula sada su smešteni u ojačanim bunkerima.

Oni koriste delove lokalne telekomunikacione mreže na teritorijama na kojima se vode sukobi, izolujući ih i upotrebljavajući samo za ratne potrebe.

MINSKA POLJA

Britanci upozoravaju da su ruski inženjerci i na početku rata podizali pontonske mostove, a da sada grade rovove i složena minska polja koja bi mogla da budu nepremostiva prepreka za ukrajinsku kontraofanzivu.

- Što se tiče Bahmuta, ruski pristup borbama korišćenjem vojnika kao topovskog mesa se pokazao kao brutalan, ali racionalan odgovor.

(UŽIVO) EKSPLOZIJE ODJEKUJU U ODESKOJ OBLASTI! Rusija stvorila pakleni uređaj za sisteme PVO (FOTO/VIDEO)

U izveštaju se dodaje da se Putin odlučio da u ovom gradu angažuje male grupe zamenljivih, lako naoružanih, pešadijskih trupa, koje otkrivaju položaje Ukrajinaca, a zatim na teren uskaču iskusnije i bolje naoružane jedinice - konstatuju britanski obaveštajci, piše Srpski Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading