EKSPLOZIJE ODJEKUJU U ODESKOJ OBLASTI! Rusija stvorila pakleni uređaj za sisteme PVO (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaciji Vagner i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Zvanični Kijev to demantuje. Tvrdi da su ukrajinske trupe i dalje tamo i da nastavljaju borbu. Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar izjavila je da je situacija u Bahmutu kritična i da ukrajinske trupe drže odbranu u jugozapadnom delu grada.

Papa Franja zatražio je od kardinala Matea Zupija, šefa italijanske biskupske konferencije, da predvodi mirovnu misiju koja bi pokušala da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, saopštio je Vatikan.

Grupa G7 pozvala je Peking da izvrši pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini, ali i Teheran da prestane da podržava Rusiju u sukobu u Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odluke donete na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Indiju da se pridruži ukrajinskoj formuli mira tokom razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem na marginama samita Grupe sedam u Japanu.

Kraj bloga za 452. dan rata u Ukrajini

"Spomenik Lavu Tolstoju u Odesi biće demontiran"

23.15 - Spomenik Lavu Tolstoju u Odesi biće demontiran i prenešen u „posebno opremljen muzejski prostor“ na otvorenom, saopštio je direktor lokalnog odeljenja za kulturu, pišu ukrajinski mediji. 

Spomenik se nalazi na trgu, koji takođe nosi ime pisca, od 1968. godine.

 Nedavno su u Lavovskoj oblasti srušeni spomenik sovjetskim vojnicima i još pet spomenika iz tog vremena.

Procurio tajni britanski izveštaj: Putin sprema žestok udar!

23.02 - Britanski kraljevski institut združenih snaga (RUSI) u izveštaju koji je procurio u javnost upozorio je da je predstava o navodno slaboj ruskoj vojsci pogrešna i da može da bude opasna po Zapad.

Celu vest pročitajte OVDE.

Mediji: Zapad sve više želi mir u Ukrajini

22.24 - Mnoge evropske zemlje se nadaju da će se konflikt u Ukrajini završiti što je pre moguće, piše list „Hil“, prenosi Sputnjik.

„Mnoge zemlje, posebno u Evropi, sporije podržavaju Ukrajinu u nadi da će uskoro doći posleratna epoha i da će moći da obnove saradnju sa Rusijom“, navodi se u članku.

Očekuje se raketni udar!

21.59 - Ukrajinske posmatračke stanice javljaju o aktivnosti strateških bombardera Tu-95MS ruskih vazduhoplovnih snaga. 

Eksplozije u Odeskoj oblasti

21.36 - Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti, pišu ukrajinski mediji. Pretpostavlja se da su ruski dronovi geranj/šahid napali ciljeve u ukrajinskoj oblasti.

ALARMI U AMERICI! Otkriven Putinov plan! Njujork Tajms: Namerno je njih targetovao!

21.18 - Čitav spisak kao da je napravljen po principu "tvoji neprijatelji su i moji neprijatelji".

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci umešani u eksplozije gasovoda?

21.09 - Najmanje dva Ukrajinaca mogu biti umešana u eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", piše Zidojče cajtung.

Prema zajedničkoj istrazi Zidojče cajtunga i drugih nemačkih i evropskih medija, istražitelji nemačke Federalne kriminalističke službe su pre nekoliko meseci naleteli na navodnu turističku agenciju Feeria Lwowa sa sedištem u Poljskoj. Prema pisanju lista, ona je iznajmila brod "Andromeda” na kojoj su se osumnjičeni za eksplozije na "Severnim tokovima” uputili ka gasovodima.

Bajden: Nema garancija za uspeh ukrajinske kontraofanzive

20.25 - Ukrajina može da sprovodi kontraofanzivu, ali nema garancija da će ona uspeti, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

-Mi i naši NATO saveznici znamo koliko je ukrajinskih brigada obučeno, znamo njihov status i znamo šta bi verovatno mogli da postignu, rekao je on i dodao da ne zna da li će ukrajinski vojnici postići rezultate jer je rat promenljiva kategorija.

 

Uzbuna u Harkovu

20.08 - U Harkovskoj oblasti proglašena vazdušna uzbuna! Informacije o rezultatima pogodaka još nisu dostupne. Napade na Harkov potvrđuje šef Harkovske oblasti Sinegub.

"Nateraće me..."

19.45 - Reči Zelenskog zbog kojih Ukrajinci strahuju! Kocka pada na ruševine

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi su podigli optužnicu protiv sudije Međunarodnog krivičnog suda

19.32 - Rusija je podigla optužnice u odsustvu protiv sudije i tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Gde je Zalužnji?

19.07 - Mozak ukrajinske odbrane nestao bez traga, ruski haker tvrdi da zna šta se desilo!

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci mole za F-16, ali zbog ovog ih verovatno neće dobiti

18.42 - U Sjedinjenim Državama ovaj lovac će i ubuduće činiti kičmu ratnog vazduhoplovstva, a nastaviće se i sa izvozom njegove modernizovane varijante.

Celu vest pročitajte OVDE.

Japan dao 7,6 milijardi dolara Kijevu

18.30 -  Ukupan iznos finansijske pomoći koju je Tokio izdvojio Kijevu iznosi 7,6 milijardi dolara, saopšteno je u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog posle njegovih razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama Grupe sedam (G7) samita u Hirošimi.

-Predsednik je visoko cenio liderstvo Fumija Kišide u mobilisanju međunarodne podrške Ukrajini, posebno tokom predsedovanja Japana G7. Predsednik je zahvalio Japanu na paketu finansijske pomoći od 7,6 milijardi dolara koji je ranije dodeljen, navodi se u saopštenju.

Krim je legitimna meta i za američko oružje u Ukrajini

18.10 - SAD se ne protive da Kijev koristi njihovo oružje za napade na Krim, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
-Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za napad na Rusiju, a mi verujemo da je Krim Ukrajina, rekao je Saliven.

Evropa na raskrsnici!

18.04 - "U SAD i Evropi polako shvataju da nije moguće naneti vojni poraz Ruskoj Federaciji i, u tom kontekstu, uzdrmati je iznutra"

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski zvaničnik posetio liniju fronta u blizini Bahmuta

18.03 - Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je da je posetio položaje na liniji fronta u blizini opkoljenog Bahmuta.

General-potpukovnik Oleksandr Sirski zahvalio je vojnicima koji brane to područje i rekao da ukrajinske snage nastavljaju da napreduju duž bokova uništenog grada.

Vatikan sprema mirovnu misiju, odredio kardinale koji će ići u Кijev i Moskvu

17.57 - Papa Franja imenovao je kardinala Matea Zupija, nadbiskupa Bolonje i predsednika Кonferencije biskupa Italije, na čelo misije Vatikana za slabljenje napetosti u Ukrajini. Papa je izrazio nadu da bi ova misija mogla da otvori put miru, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Stiže novo Putinovo oružje na front u Ukrajinu

17.02 -Novo oružje sposobno je da uništi najzaštićenije neprijateljske ciljeve, tvrde ruski eksperti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija je stvorila jedinstveni uređaj za obmanjivanje sistema PVO

16.18 - Za ruske bespilotne letelice napravljena je posebna tabla koja je u stanju da obmane sisteme protivvazdušne odbrane lažnog neprijatelja. O tome je govorio Jegor Ščerbakov, šef odeljenja bespilotnih letelica u fabrici Obuhov.
 
Dakle, sistem može da signalizira da leteći objekat nije dron, već, na primer, civilna letelica. Tako bespilotna letelica može da izbegne napad.

Takođe, ovaj uređaj je u stanju da radi sa sistemom određivanja „prijatelj ili neprijatelj“. Shodno tome, za ruske PVO sisteme će prenositi signal da je dron sopstveni i da nema potrebe da ga obara.

Кijev očekuje nekoliko desetina lovaca F-16

15.47 - Ukrajina se nada da će dobiti „nekoliko desetina“ lovaca F-16 od zapadnih partnera odjednom, izjavio je savetnik komandeukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

„Niko ih neće prebacivati pojedinačno, ove letelice će se prebacivati po jedinicama. Cela jedinica je eskadrila – od 12 do 18 aviona. Dakle, nekoliko desetina odmah može da se prebaci u Ukrajinu“, rekao je Ignat za televizijski kanal „Rada“

"U Belgorodskoj oblasti oborena je bespilotna letelica"

15.41 - „U Belgorodskoj oblasti sistem PVO je oborio bespilotnu letelicu. Prema preliminarnim podacima, nema žrtava. Operativne službe razjašnjavaju posledice na terenu“, rekao je guverner Gladkov.

Zelenski: Fotografije Hirošime me podsećaju na Bahmuta

15.00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ga fotografije uništene Hirošime koje je video tokom posete japanskom gradu podsećaju na istočnoukrajinski grad Bahmut i druga slična naselja ili gradove.

"Isto je, ništa živo nije ostalo, sve zgrade su porušene", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Šef Vagnera, Prigožin, kritikovao rusku vojsku?

14:20 - Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin umanjio je danas ulogu regularne ruske vojske u zauzimanju Bahmuta.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Zelenski predložio održavanje mirovnog samita u julu

13:50 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je danas da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

„Branili biste se da vam je provaljen dom, da vam je neprijatelj došao na kapiju i deportovao vašu decu, ne biste se predali kolonizatorima, ujedinili biste ceo svet, borili biste se – kao što se mi borimo“, rekao je Zelenski.

On je podsetio da je Ukrajina ponudila svetu svoju formulu mira, i to, kako je naveo, na način koji obezbeđuje da je svaka njena tačka podržana rezolucijama UN.

Zelenski

Tanjug/Ap

 

 

Rogov: Ukrajinci izvršili udare britanskim raketama na Berđansk

13:20 - Zvaničnik ruskih vlasti u regionu Zaporožja Vladimir Rogov izjavio je da su ukrajinske snage raketirale britanskim krstarećim raketama "storm šedou" ruski lučki grad Berđansk.

Rogov tvrdi da je ruska PVO presrela šest raketnih projektila, dok je jedan pao u predgrađe Berđanska, ali žrtava nije bilo, međutim Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi njegove tvrdnje.

Bajden: Dobio sam uveravanje da Ukrajina neće koristiti F-16 da uđe na rusku teritoriju

12:54 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je dobio "uveravanje" od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da neće koristiti borbene avione F-16 koje je obezbedio Zapad da uđe na rusku teritoriju.

Bajden je rekao da bi borbene avione F-16, međutim, mogli da koriste "gde god su ruske trupe unutar Ukrajine i tog područja".

Uništen most preko kog su stizala pojačanja Ukrajincima

12:25 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kom se navodi da su jedinice nanele gubitke ukrajinskoj vojsci, kao i da je uništen drumski most preko kog su stizala pojačanja Ukrajincima.

- Vazdušni udari i artiljerijska vatra Južne grupe snaga naneli su štetu neprijateljskim jedinicama u rejonima naselja Konstantinovka, Bogdanovka i Krasnoe Donjecke Narodne Republike. Pored toga, u rejonu naselja Krasnoe srušen je automobilski most, po kome su u Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut) prebacivana pojačanja Oružanih snaga Ukrajine, kao i skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Bajden najavio novi paket pomoći Ukrajini

11:44 - Američki predsednik Džo Bajden najavio je novi paket pomoći Ukrajini tokom sastanka sa predsednikom te zemlje Vladimirom Zelenskim na samitu G7 u Japanu. 

"Sjedinjene Države nastavljaju da čine sve što mogu da ojačaju sposobnost Ukrajine da se brani", rekao je Bajden, podsećajući na svoju nedavnu odluku da pošalje borbene avione F16 u Ukrajinu.

EKSPLOZIJE ODJEKUJU U ODESKOJ OBLASTI! Rusija stvorila pakleni uređaj za sisteme PVO (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

 

Trudo: Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom

11:20 - Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom onoliko dugo koliko bude potrebno, uključujući i obuku ukrajinskih vojnika, ali verovatno i pilota, izjavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo.

Na pitanje o obuci ukrajinske vojske Trudo je rekao da će Kanada nastaviti da obučava ukrajinske vojnike i potvrdio da se će ovaj vid podrške možda biti proširen i na obuku pilota.

EKSPLOZIJE ODJEKUJU U ODESKOJ OBLASTI! Rusija stvorila pakleni uređaj za sisteme PVO (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

 

 

Zelenski priznao, a onda se oglasio portparol

10:48 - Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, nije potvrdio da su ruske snage zauzele grad Bahmut na istoku Ukrajine, izjavio je danas njegov portparol Sergij Nikiforov.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Sunak najavio obuku ukrajinskih pilota za ovo leto

10:20 - Britanski premijer Riši Sunak najavio je danas da će njegova zemlja ovog leta početi da obučava ukrajinske pilote u znak podrške ukrajinskom ratnom vazuhoplovstvu u ratu sa Rusijom.

Na samitu G7 u Hirošimi Sunak je izjavio da "niko ne želi mir više od Zelenskog", istakavši da taj mir mora biti zasnovana na principima koje je postavila Ukrajina.

Zelenski o situaciji u Bahmutu

09:07 - Predsednik Ukrajine Vladimri Zelenski rekao je da Oružane snage Ukrajine najverovatnije više ne kontrolišu Bahmut.

Na pitanje da li je grad i dalje pod Ukrajinskom kontrolom, Zelenski je odgovorio sledeće: 

- Mislim da nije. Danas on ostaje samo u našim srcima - rekao je on na marginama samita G7. Njegove reči prenosi Rojters.

Ukrajinske snage izvršile 37 artiljerijskih napada na ciljeve u DNR

08:52 - Ukrajinske snage izvršile su u protekla 24 sata 37 artiljerijskih napada na ciljeve u Donjeckoj Narodnoj Republici , tokom kojih su ranjena četiri civila, saopšteno je jutros iz misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u Ukrajini.

Ukrajinske snage su koristile višecevne raketne sisteme zemlja-zemlja, kao i topove kalibra 152 i 155 milimetara, prenosi TASS. Ukrajinska vojska je ispalila ukupno 148 projektila na naseljena mesta Aleksandrovka, Vladimirovka, Gorlovka, Donjeck, Makejevka, Ozerjanovka i Jasinovata u DNR.

Evo šta za rat u Ukrajini znači pad Bahmuta

08:10 - Osnivač Grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštio je juče da je Bahmut (Artjomovsk) konačno zauzet nakon meseci intenzivnih borbi.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Danas razgovor Bajdena i Zelenskog

07:43 - Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće danas u Hirošimi sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. U japanskom gradu se održava samit G7.

Italija ne isporučuje lovce F-16

07:03 - Italija nema na raspolaganju lovce F-16 koje bi mogla da isporuči Ukrajini, ali može da učestvuje u obuci pilota, izjavila je premijer Italije Đorđa Meloni pred odlazak iz Horošime gde je učestvovala na samitu G7.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading