"NATERAĆE ME..." Reči Zelenskog zbog kojih Ukrajinci strahuju! Kocka pada na ruševine
Foto: AP/Virginia Mayo (STF)

Bahmutska drama

Tvrdnje Prigožina nisu nezavisno potvrđene, ali ukrajinsko vođstvo navodi da Oružane snage Ukrajine i dalje kontrolišu obode grada, koji mogu predstavljati odstupnicu za dalje napade.

"U podne 20. maja, Artemovsk (Bahmut) je potpuno zauzet, poslednji deo takozvane višespratnice Avion", napisao je Prigožin na svom Telegram kanalu.

Printscreen

 

 

Samo dan ranije rekao je da Bahmut verovatno neće biti osvojen u narednim danima, jer su Ukrajinci učvrstili položaje u improvizovanoj "tvrđavi". Ipak, ubrzo je saopštio da je "tvrđava probijena".

Samo pola sata nakon što je Telegram objava Prigožina obišla svet, oglasila se i zvanična Ukrajina, demantujući njegov video.

"Ovo nije istina. Naše jedinice se i dalje bore u Bahmutu", rekao je portparol ukrajinske vojske Sergij Čerevatiji za Rojters.

U narednim satima, konfuzne izjave su se nizale, Vladimir Putin je čak uputio čestitku kako pripadnicima Vagnera, tako i zvaničnoj vojsci, a svet je zbunjeno gledao u Moskvu i Kijev.

AP Alexei Nikolsky

 

 

Onda se oglasio i Vladimir Zelenski i izazvao sumnju jednom nesmotrenom izjavom, koju je kasnije pojasnio njegov portparol Sergej Nikiforov. Na samitu zemalja G7 u Japanu, sam Zelenski je komentarisao situaciju u Bahmutu:

"Bahmut od danas nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih reči", rekao je ukrajinski predsednik.

Zašto je ovaj grad važan?

Borbe za Bahmut, okarakterisane kao najkrvavije u ratu, traju već osam meseci. Prigožin kaže i da je zvanična ruska vojska napustila svoje položaje, čime su Vagnerovci ostali sami u Bahmutu.

Najduža bitka u ratu u Ukrajini bitna je i Rusiji i Ukrajini, iz različitih razloga, ali je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio zašto će se njegova zemlja do kraja boriti za Bahmut.

Zelenski je pre samo nekoliko nedelja rekao da bi gubitak Bahmuta učinio da se "ukrajinsko društvo oseti umorno", dok bi Rusiji omogućio da "proda ovu pobedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu. Ako oseti malo krvi – nanjuši da smo slabi – Putin će pritiskati, pritiskati i pritiskati", rekao je Zelenski.

Kako je istakao, onda bi usledila situacija koju Ukrajina nikako ne može da dozvoli sebi.

"Naše društvo će se osećati umorno. Naše društvo će me naterati da napravim kompromis s njim i to će biti njegova (Putinova) pobeda", rekao je Zelenski.

Iz ovih reči, jasno se može zaključiti zašto je Ukrajini Bahmut važan, dok bi za Rusiju upravo ovaj grad predstavljao najveću pobedu u dosadašnjem toku rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading