(UŽIVO) ARTJOMOVSK JE PAO Rusija je ove vesti dugo čekala (VIDEO)
Foto: Alo/shutterstock

Kijev tvrdi da ruske snage pokušavaju da povrate teritoriju koju su izgubile oko grada, ali da ukrajinske snage odbijaju napade. 

 Na samitu u Hirošimi, lideri Grupe sedam obezbedili su novčanu pomoć Ukrajini i dogovorili se o dodatnim sankcijama Moskvi.

SAD podržale obuku Ukrajinaca za avione F16.

Moskva najavila recipročne mere i saopštila da je bivši predsednik SAD Barak Obama među 500 američkih državljana kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju, kao odgovor na najnoviji paket sankcija koje je najavio Vašington.

BLOG UŽIVO

Ruska zastava iznad Artjomovska

 

Italija ne da lovce F-16 Kijevu

Italija nema na raspolaganju lovce F-16 koje bi mogla da isporuči Ukrajini, ali može da učestvuje u obuci pilota, izjavila je premijer Italije Đorđa Meloni.

Vojislav Šešelj: Uskoro pada režim u Kijevu

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj izjavio je za naš portal da je bilo krajnje vreme da ruske snage oslobode Artjomovsk.

- U Artjomovsku se koncentrisala glavna sila nacističkog režima u Kijevu i to im je bilo pitanje biti ili ne biti. Posle ovog mislim da će vrlo brzo ukrajinska vojska doživeti potpuno rasulo. Oni više nisu u stanju da pokrenu ozbiljnu ofanzivu koju su najavljivali jer nemaju čime - kazao je Šešelj.

Marija Zaharova o novoj američkoj provokaciji

Izjave iz Bele kuće o tome da Sjedinjene Države u slučaju isporuka aviona F-16 Kijevu ne podržavaju napade na teritoriji Rusije predstavljaju imitaciju ponašanja u skladu sa pravom, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nema tu, naravno, nikakvog poštovanja međunarodnog prava, domaćeg zakonodavstva. Kao što nema ni moralne osnove za ovakve izjave“, rekla je ona za TV „Zvezda“ i dodala da se očigledno radi o pokušaju manipulacije s ciljem realizacije sopstvenih ciljeva i zadataka pod plaštom pseudohumanitarnih principa.

(UŽIVO) ARTJOMOVSK JE PAO Rusija je ove vesti dugo čekala (VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

Svi odlično razumeju da SAD vode hibridni rat protiv regiona u celini je je očigledno da Vašington ne štedi nikoga, istakla je Zaharova.

„To nije samo sukob sa našom zemljom, to je korišćenje teritorije i naroda Ukrajine za svoje ciljeve“, navela je ona.

 

Pao Artjomovsk

Ruske snage uspostavile su punu kontrolu nad Artjomovskom, saopštio je osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

Ukrajinska vojska demantuje da je "Vagner" preuzeo potpunu kontrolu nad gradom i saopštava da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

 

Kijev: Odluka o isporuci lovaca F-16 Ukrajini već doneta

Zapadne zemlje već su donele odluku o isporuci lovaca F-16 Kijevu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kako je istakao, Ukrajini će biti isporučene „rakete dugog dometa, kao i avijacija“.

„Ostala su dva pitanja o kojima se intenzivno razgovara, kao i uoči formiranja tenkovske koalicije. To su odluke koje su praktično već donete. Želim da shvatite – zemlje (Zapada) su donele odluku. Oni već shvataju da će nam isporučiti sve to oružje, uključujući F-16. Sada se rešavaju pitanja kako da se to logistički pokrene“, rekao je Podoljak, prenosi „24 kanal“.

 

PRVA REAKCIJA RUSIJE O AVIONIMA F-16 ZA UKRAJINU „Zapadne zemlje eskaliraju“

13:33-Zapadne zemlje će se izložiti „kolosalnom riziku“ ako isporuče Ukrajini borbene avione F-16, citirala je danas ruska novinska agencija TASS zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski generalštab tvrdi: Rusija dosad izgubila 202.430 vojnika

12:34- Ukrajinski generalštab saopštio je danas da je Rusija izgubila 202.430 vojnika od početka rata, 24. februara 2022. godine, preneo je "Kijev independent".

Iz generalštaba dodaju da im je procena da su ruske snage izgubile 670 ljudi 19. maja.

G7 pozvala Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini

11:44- Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) pozvala je danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini, preneo je AP.

"BAHMUT JE PAO!" Procureo snimak na kome se ukrajinski vojnik pozdravlja sa porodicom: "Sećajte me se po dobru"

11:18- Snimak na kome je ukrajinski vojnik još nije potvrđen kao autentičan.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski artiljerci pogodili tri ukrajinske brigade

10:41- Artiljerci ruske borbene grupe "Centar" napali su tri brigade Oružanih snaga Ukrajine (APU) u rejonu Serebrjanski, rekao je za TASS šef pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

"U sektoru Torsk u oblasti Serebrjanski, snage i sredstva izviđanja grupe trupa "Centar" otkrili su kretanje ljudstva i tehnike 81. aeromobilne brigade, 58. motorizovane pešadijske brigade i 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Usled vatrenog udara artiljerijskih jedinica grupe "Centar", neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i tehnici", tvrdi on.

Zelenski stigao u Japan

10:11- Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sleteo je u Japan gde bi trebalo da se sastane sa svetskim čelnicima na samitu G7 u Hirošimi.

ZAPADNI MEDIJI UPOZORILI NA PRESUDAN DATUM ZA UKRAJINU: Kijevu gori pod nogama!

09:15- Ukrajina ima još pet meseci da uveri SAD u uspeh na frontu, prenosi Fajnenšel tajms.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci gađali Mariupolj

08:41- Ukrajinske trupe gađale su u subotu ujutru raketama dugog dometa Mariupolj, ali u ovom udaru nije bilo žrtava, piše TASS.

Jutros je ponovo došlo do granatiranja. Hvala Bogu, nije bilo žrtava. Oni rade sa raketama dugog dometa, njihov tip se precizira - rekao je zvaničnik policije.

Bajden će na samitu G7 objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini

08:04- Predsednik SAD Džozef Bajden sprema se da objavi novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 375 miliona dolara, nakon očekivanog sastanka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Japanu, izjavila su trojica neimenovanih američkih i ukrajinskih izvora upoznata sa razgovorima.

Zelenski stiže u Japan

 07:40- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovaće u Japan, gde će sutra učestvovati na samitu lidera G7 u Hirošimi, što će biti njegov prvi dolazak u ovu azijsku zemlju otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Japanska vlada potvrdila je da će Zelenski učestvovati poslednjeg dana trodnevnog sastanka G7, što je signal da G7 snažno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, prenela je agencija Kjodo.

Ukrajina tvrdi da je odbila novi ruski napad dronom na Kijev

07:13- Ukrajinska vojska saopštila je da je njihova protivazdušna odbrana tokom noći uspešno odbila nove ruske napade bespilotnom letelicom na Kijev, prenosi Gardijan.

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Sergej Popko na Telegramu potvrdio je da je Rusija tokom noći izvela "masovni" napad dronom na prestonicu, ali da je PVO uspešno delovala.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading