ZAPADNI MEDIJI UPOZORILI NA PRESUDAN DATUM ZA UKRAJINU: Kijevu gori pod nogama!
Foto: Shutterstock

Vašington ulazi u izborni ciklus i zbog toga mora da pokaže da ogromna vojna podrška koju SAD i njeni saveznici pružaju Ukrajini nije bila uzaludna, navodi list.

Ukrajina ima još samo pet meseci da pokaže SAD i drugim zapadnim saveznicima određene napretke na terenu i da ih ubedi u ispravnost svojih planova u sukobu sa Rusijom, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na nekoliko evropskih i američkih zvaničnika.

Vašington ulazi u izborni ciklus i zbog toga mora da pokaže da ogromna vojna podrška koju SAD i njeni saveznici pružaju Ukrajini nije bila uzaludna, navodi list.

„Za Ameriku je važno da ovaj rat bude predstavljen kao uspešan, kao i da domaćoj javnosti dokaže da su svi ti paketi pomoći bili uspešni u smislu ukrajinskog napretka“, rekao je jedan evropski zvaničnik za FT.

Ankete pokazuju da javna podrška Ukrajini jenjava u SAD, a administracija predsednika Bajdena mora da pokaže da su desetine milijardi dolara koje je potrošila na pomoć Kijevu napravile veliku razliku na prvim linijama fronta, navodi FT.

Prema izvorima lista, Vašington veruje da je narednih pet meseci kritično za ishod sukoba.

„Ako dođemo do septembra i Ukrajina ne postigne značajne dobitke, onda će međunarodni pritisak na Zapad da ih dovede u pregovore biti ogroman“, rekao je drugi izvor za FT, pod uslovom da ostane anoniman.

U septembru će se jedan za drugim održavati Generalna skupština UN i samit lidera G20.

Oba događaja mogla bi se iskoristiti da zaraćene strane sednu za pregovarački sto, navodi FT, prenosi Politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading