JEDAN DOKUMENT IZAZVAO BURU Ko protiv koga ratuje u Ukrajini?
Foto: Tanjug/Tanjug//Leo Correa

Ministarstvo odbrane SAD bavi se posledicama jednog od najvećih curenja poverljivog materijala poslednjih godina, od kojih se većina odnosi na rat u Ukrajini.

Dokumenti, od kojih su neki označeni strogom tajnom, daju detaljnu sliku rata, uključujući veoma osetljive detalje priprema Ukrajine za prolećnu kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Britanci imaju najveći kontingent, navodi se u dokumentima

Jedan dokument izazvao je veliko interesovanje. U njemu se navodi da je Velika Britanija među nizom zemalja sa specijalnim snagama koje deluju u Ukrajini. Prema dokumentu od 23. marta, najveći kontingent ima Britanija (50), a slede Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Holandija (1). U dokumentu se ne navodi gde se nalaze snage i šta rade.

Broj osoblja može biti mali i bez sumnje će varirati. Ali specijalne snage su veoma efikasne po svojoj prirodi. Njihovo prisustvo u Ukrajini verovatno će iskoristiti Rusija, koja je poslednjih meseci tvrdila da nije u sukobu samo sa Ukrajinom, već i sa NATO-om.

Britansko ministarstvo objavilo je na Tviteru

U skladu sa svojom standardnom politikom o takvim pitanjima, britansko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo optužbe, ali je na Tviteru navelo da je curenje navodnih poverljivih informacija pokazalo ozbiljan nivo netačnosti.

- Izveštavanje o navodnom curenju američkih poverljivih informacija pokazalo je ozbiljan nivo netačnosti. Čitaoci bi trebalo da budu oprezni u prihvatanju tvrdnji koje imaju potencijal da šire dezinformacije - navodi se u postu.

Rojters nije nezavisno proverio autentičnost dokumenata, verovatno najštetnijih od Vikiliksa 2013. godine. Američki zvaničnici su rekli da su neki delovi procene vojnih žrtava u ratu u Ukrajini izgleda promenjeni kako bi se umanjili ruski gubici.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading