LEDENI TUŠ ZA ZELENSKOG Šolc i Makron saopštili pravo stanje stvari
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Štaviše, u privatnom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskimupravo to su mu i rekli i predložili mu da započne mirovne pregovore.

Ovu tvrdnju izneo je Džo Lauria iz "Consortium Njuza". On se poziva na izveštaj američkog Vol Strit Žurnala, koji je objavio detaljan izveštaj o sastanku nemačkog i francuskog lidera sa Zelenskim.

Kako se navodi, trojica lidera su pre nedelju dana razgovarali u četiri oka u Jelisejskoj palati.

U izveštaju časopisa se tvrdi da su privatne sumnje dobro maskirane javnom retorikom. Ova analiza je namenjena za visoke političare iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke, piše izdanje.

Sumnja se da će Ukrajina uspeti da protera ruske oružane snage sa već osvojenih teritorija, uključujući i Krim. Prema Vol Strit Žurnalu, političari u trećim zemljama snažno sumnjaju da će Ukrajina dobiti nazad Krim.

U izveštaju se navodi da Zapad može donekle da podrži Ukrajinu, ali ako sukob bude u "ćorsokaku", ova pomoć više neće imati efekta.

Džo Lauria podseća da se u izveštaju pominju i neke realistične izjave koje su brzo zaboravljene "zbog javne retorike".

Poslednjih godina, na primer, neki visoki komandanti NATO snaga pozvali su da se "ne zvecka nepotrebno oružjem na granici sa Rusijom, gde se vode pregovori“.

Takođe, u izveštaju se navodi da Evropa očajnički očekuje uspešnu ofanzivu Ukrajine na frontu jer je to jedini način da se Moskva natera da sedne za pregovarački sto. Sa druge strane, nema naznaka da će se to desiti, a sudeći prema izjavama iz Rusije, oni su i dalje spremni radije da se bore nego da pregovaraju.

"Samo kada Ukrajina gubi sa Zapada dolazi priča o pregovorima. I zašto bi, ako Ukrajina gubi, Rusi prihvatili da sednu za pregovarački sto i pruže Kijevu mogućnost da se oporavlja i jača za vreme mirovnog procesa?", rekao je geopolitički analitičar Aleksandar Merkuris.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading