VELIKO RUSKO UPOZORENJE NATO PAKTU Ako to uradite - RAT!
Foto: Ilustracija

"Suština problema u vezi sa isporukom lovaca nije u tome što zemlje NATO-a ne žele da šalju avione u Ukrajinu, već u tome što će uz avione morati da pošalju i svoje posade. A slanje pilota i njihovo učešće u sukobu značilo bi ulazak NATO-a u rat", napisao je Puškov na Telegramu.

On je napomenuo da je nemoguće za kratko vreme obučiti ukrajinske pilote da upravljaju avionima F-16 ili "rafalom" koji se takođe spominje kao mogućnost. Osim toga, kako je naveo, malo je zemalja koje su spremne da pošalju tako skupu opremu, jer "Ukrajina nikada ništa neće platiti".

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson juče je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da "probije led" i postane prva zemlja koja će Ukrajini isporučiti borbene avione.

"Ukrajina želi F-16. Mi ih nemamo, ali imamo 'tajfune'. Mislim da Britanija treba da probije led i pošalje ih Kijevu. Ako Rusija pobedi, Putin bi mogao da zapreti baltičkim državama i onda bi naša bezbednost bila ugrožena", ustvrdio je Džonson.

Džonson je očigledno uveren da će ih Ukrajinci koristiti samo za odbranu svoje zemlje pa je ohrabrio vladu te zemlje da isporuči neke od britanskih vojnih aviona.

"Ako je u pitanju obučavanje ljudi da koriste te mašine, možemo mi i to", samouvereno je rekao Džonson i dodao da "nema sumnje" da Ukrajina može da povrati teritoriju od Rusije ako ima borbene avione.

Ovo nisu jedini pokušaji kontroverznog britanskog političara da ostane vidljiv na međunarodnoj sceni. Džonson je takođe izjavio da sebe smatra kandidatom za budućeg generalnog sekretara NATO i da ne vidi nikakve protivrečnosti u pristupanju Ukrajine Alijansi kao punopravne članice.

"Moram da saopštim da postoji takva ideja. Smatram sebe kandidatom. To je veoma dobra i važna pozicija. Sada je NATO jači nego ikad, dok je ukrajinsko članstvo perspektiva, to se mora dogoditi", naglasio je on.

Poljska: Spremni smo da obučavamo ukrajinske pilote

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da je Varšava "spremna" da obuči ukrajinske pilote za borbene avione F-16.

"Spremni smo da sprovedemo obuku na lovcima F-16 u Poljskoj. Podvlačim da to uvek treba da bude dogovoreno u okviru šire koalicije, ali mi smo spremni da sprovedemo takvu obuku", poručio je Moravjecki.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading