PUTINOV PLAN ZBOG KOG DRHTI EVROPA! Za tri nedelje počinje pakao kakav nije viđen u Evropi!
Foto: EPA/EPA/Valda Kalnina

Naime, očekuje se da na prvu godišnjicu rata 24. februara Rusija pokrene ofanzivu velikih razmera, sve u cilju da zauzimanja strateške gradove oko kojih se mesecima vode iscrpne krvave bitke.

Pretpostavlja se da će pohod imati dva cilja – osvajanje Bahmuta i uspostavljanje pune kontrole nad Donjeckom i Luganskom.

Na ovo upozorava ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji tvrdi da je Rusija pripremila na hiljade vojnika te da bi mogla „nešto da pokuša“ kako bi obeležila godišnjicu početka rata.

Novom ofanzivom na taj dan ujedno bi se obeležio ruski praznik branilaca domovine 23. februara, koji je posvećen ruskoj vojsci. Reznikov je rekao da je Moskva spremila mobilizaciju oko 500.000 regruta za potencijalnu ofanzivu.

U septembru prošle godine ruski predsednik, Vladimir Putin najavio je mobilizaciju oko 300.000 rezervista za potrebe rata u Ukrajini, izjavivši kako je mobilizacija potrebna kako bi se „očuvao teritorijalni integritet“ Rusije. No, Reznikov sugeriše da je bi stvaran broj mobilizovanih mogao biti znatno veći.

„Zvanično su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procenjujemo da se radi o znatno većoj brojci“, rekao je Reznikov.

Ruska vojska je nakon meseci tapkanja u mestu, pre nekoliko nedelja uspela da zauzme Soledar – grad koji se nalazi u blizini Bahmuta. Ipak, to nije dovoljno.

Ovo bi se moglo smatrati polovičnom pobedom, obzirom da se glavnom cilju – Bahmutu, nisu primakli u proteklih nekoliko meseci.

Ovaj grad predstavlja bitnu tačku za rusku vojsku, koja bi mogla da ga pretvori u veliki komandni centar, odakle može da distribuira opremu, naoružanje i hranu svojim vojnicima u drugim gradovima i oblastima.

Takođe, vojni analitičari sugerišu da je ruski plan verovatno opkoljavanje grada taktičkim napredovanjem prema severu i jugu. Zauzimanje grada, iako bi imalo ograničenu operativnu vrednost, potencijalno bi omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja kao što su Kramatorsk i Slavjansk.

Uz to, kada su Rusi početkom leta zauzeli obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk, Bahmut je trebalo da bude sledeći. Taj san do sada nije dosanjan, iako paravojna formacija Vagner Jevgenija Prigožina ne bira sredstva da ga osvoji, pretvarajući ovaj grad u krvavu klanicu.

I na kraju, osvajanjem Bahmuta, olakšao bi se dalji prodor i otvorile karte za uspostavljanje potpune kontrole nad Donjeckom i Luganskom.

Ukrajina bi mogla da uzvrati udarac?

Međutim, i ukrajinska kontraofanziva se već dugo vremena smatra verovatnom.

Ukrajinski ministar obrane rekao je da će ukrajinski komandiri za cilj uoči očekivane ruske ofanzive imati zadatak da „stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu“.

„Verujem da će ova godina biti godina naše vojne pobede“, izjavio je Reznikov, dodavši kako ukrajinske snage „ne smeju da izgube inicijativu“ koju su imale u proteklim mesecima.

U to ime, Reznikov je posetio Francusku kako bi postigao dogovor o kupovini dodatnih radara protivvazdušne obrane tipa MG-200, za koje je rekao da bi „značajno povećali sposobnost oružanih snaga da detektuju mete u zraku, uključujući balističke projektile i različite dronove“.

To govori da će i Kijev i Moskva spremno dočekati 24. februar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading