ABRAMSI NA DUGOM ŠTAPU Pentagon priznao da nema tenkove koje je Bajden obećao Zelenskom
Foto: AP/Foto AP

Istovremeno, portal Politiko je objavio da će Ukrajina od SAD dobiti poboljšanu verziju tenkova „M1A2 abrams“ u odnosu na stariju verziju A1 u izvoznoj konfiguraciji, ali bez tajne dodatne opreme koja povećava njegovu vatrenu moć. Međutim, jedina fabrika u SAD koja proizvodi te tenkove sada je pretrpana porudžbinama za Tajvan i Poljsku i ima kapacitet proizvodne linije od samo 12 tenkova mesečno, pa je vrlo neizvesno koliko će Ukrajinci, koji su se prerano obradovali, morati da čekaju. Neki analitičari, kako prenosi TV mreža CBS, smatraju da će biti potrebne možda i godine dok budu ispunjena obećanja oko isporuke teških tenkova iz SAD i Evrope u Ukrajinu.

Nemačka štampa piše da su neke opozicione stranke vrlo nezadovoljne odlukom kancelara Šolca da odobri slanje tenkova „leopard“, a pojedini lideri opozicije na društvenim mrežama otvoreno ocenjuju taj potez kao „vazalski čin“ prema SAD, uz upozorenje da vlada uvodi Nemačku u „istorijski rizik po evropsku i globalnu bezbednost“.

Da cela stvar bude gora za Ukrajinu, Francuska, uprkos pritiscima Amerike i Nemačke, nema nameru da Kijevu šalje svoje tenkove „lekler“. Francuski mediji su preneli izjavu neimenovanog generala francuske vojske, koji je rekao da slanje tenkova uopšte nije na dnevnom redu.

- Sutra će tražiti avione, podmornice, brodove, a zatim, zašto da ne, i nuklearno oružje. A, sve to mi nećemo moći da damo - naglasio je general.

Poljska šalje i sopstvene tenkove

Ukrajina će dobiti 60 poljskih borbenih tenkova „PT-91 tvardi" zajedno sa najavljenim „leopardima“, rekao je šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Zemarski. Poljski tenk je zasnovan na sovjetskom T-72, zbog čega će Ukrajincima biti olakšana obuka za korišćenje. To vozilo ima solidnu zaštitu, kao i termalnu optiku za komandira i za nišandžiju, koja često nedostaje starijim tenkovima sovjetske proizvodnje. Gotovo sve komponente ugrađene u njega su napravljene u Poljskoj, uključujući i novi motor, sistem za upravljanje vatrom i sve elemente komunikacionog sistema.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading