zelenski
Foto: EPA/EPA/JIM LO SCALZO

Kijev nije u mogućnosti da se uključi u mirovne pregovore sa Moskvom jer joj to zabranjuju SAD i njeni saveznici, rekao je direktor ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin.

„Prekomorski gospodari ukrajinskog režima neće dozvoliti da se [ukrajinski] dosije skine sa terena“, rekao je Nariškin za Tass u utorak.

On je izneo pregovore koji su se vodili između Rusije i Ukrajine u Istanbulu krajem marta, kada su „postignuti određeni osnovni dogovori“.

„Međutim, oni u Vašingtonu, oni u Londonu, rekli su svojim saradnicima u Kijevu: ’Ne, [ne bi trebalo] da bude mirovnih pregovora, mira. Već smo vam platili nekoliko desetina milijardi. Uložili smo u vas; nastavićemo da pumpamo novac i oružje, a vaš zadatak je jednostavan – idite i borite se“, istakao je Nariškin.

Ukrajinska vlada je tada brzo odustala od svih obećanja koja je dala u Istanbulu, pri čemu se iznenadna promena raspoloženja dogodila ubrzo nakon što je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson posetio Kijev.

Rusija i Ukrajina od tada nisu sele za pregovarački sto, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je čak potpisao dekret kojim mu je zvanično zabranjeno da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Zelenski sada promoviše međunarodni samit u organizaciji UN koji je planiran da se održi u Njujorku 24. februara – na godišnjicu pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. Očekuje se da će se događaj, u kojem će se o rešavanju sukoba razgovarati bez Moskve, usredsrediti na „mirovni plan“ od 10 tačaka koji je prethodno izneo Kijev, a koji, između ostalog, poziva Rusiju da se povuče na granice koje je utvrdio Kijev, plati reparacije i preda se sudovima za ratne zločine.

Moskva je odbacila predlog Zelenskog, rekavši da on zapravo pokazuje nespremnost Kijeva da pronađe rešenje za krizu. Međutim, Putin i drugi ruski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da je Moskva spremna da se uključi u dijalog, ali pod sopstvenim uslovima, od kojih je jedan da Ukrajina priznaje status Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja kao delova Rusije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Alek

19.01.2023 00:14

Lepo rusima njihov deo,belorusiji njihov deo,moldaviji njihov deo i poljskoj njihov deo,zelenski koliko se nakrao sto se njega tice bolje da mu zapad sudi nego rusi. A sto se tice koliki je ciji deo to se vrlo dobro zna ako se niko ne folira to se moze podeliti bez sukoba. A ukrajini kao bivsoj drzavi podici spomenik u sred atakame u americi.