PROMENA KOJA MORA DONETI POBEDU! Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini u velikom problemu
EPA

Vojni eksperta Jurij Knutov smatra da će se Gerasimov potruditi da do proleća reši niz složenih i važnih zadataka, te okonča oslobođenje Donbasa ili barem njegovoj najvećeg dela. Drugi ruski vojni analitičari njegovo postavljenje vide kao Putinovu odluku da konačno završi posao, te najavljuju veliku ofanzivu, a pre nje žestoko intenziviranje aktuelnih dejstava.

Naime, postavljenje načelnika Generalštaba na mesto komandanta Združenih snaga ruske vojske u Ukrajini, navode analitičari, znači da će sada biti angažovani apsolutno svi potrebni resursi za ispunjenje ciljeva postavljenih na početku rata. Po njima, ovo predstavlja kvalitet koji će garantovano doneti prevagu na rusku stranu.

Raketni napadi po celoj Ukrajini

Ruske snage juče su izvele raketne udare po gotovo celoj Ukrajini. Eksplozije su odjekivale u Kijevskoj, Harkovskoj oblasti i u oblastima Odese, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Vinickoj, u Krivom Rogu, Ternopoljskoj, Ivano-Frankovskoj i Sumskoj oblasti. Nestanak struje prijavljen je u Kijevu, Zaporoškoj,

Ivano-Frankovskoj, Žitomirskoj, Vinickoj i Harkovskoj oblasti, te u Kirovogradu i Dnjepropetrovsku.

Eksperti takođe smatraju da je smena Sergeja Surovikina, zvanog General Armagedon, logična pošto on nije imao odrešene ruke ni raspoložive resurse kao Gerasimov, ali da je zbog svojih nespornih kvaliteta s razlogom postao njegov zamenik.

Zapad Gerasimova smatra autorom „doktrine Gerasimov“, koja podrazumeva kombinovanje vojnih, tehnoloških, informacionih, diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih taktika u cilju postizanja strateških ciljeva. Da bi se ta taktika sprovela, neophodno je povezivanje svih rodova oružanih snaga, a pošto je on načelnik Generalštaba, to sada nije nikakav problem.

Eksperti ocenjuju i da je ruska vojska sada preuzela taktičku inicijativu, a daje zauzimanjem Soledara otvoren put ka Kramatorsku i Slavjansku.

Ostaje da se vidi da li su procene i očekivanja ruskih vojnih eksperata i analitičara realni, odnosno da li će Gerasimov doneti prevagu na frontu i okončati rat koji će uskoro navršiti prvu godinu.

Nemački general: Rusi će uskoro zauzeti ceo Donbas

Ruska vojska će uskoro preuzeti kontrolu nad čitavom teritorijom Donbasa, smatra nemački general, bivši savetnik za vojnu politiku Angele Merkel Erih Vad.

- Rusi očigledno napreduju na istoku Ukrajine, u području Bahmuta (ukrajinski naziv za Artjomovsk). Verovatno će uskoro potpuno zauzeti Donbas -  rekao je general i dodao da oružje koje Zapad šalje Ukrajini to neće promeniti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading