PUTIN ODLUČIO: KREĆE TOTALNI RAT! Otkrivena pozadina smene u vrhu vojske
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Ruski mediji javili su da je ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao Gerasimova za komandanta ruske vojske u Ukrajini, a da je dosadašnji komandant Sergej Surovikin, inače glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, postavljen je za jednog od trojice njegovih zamenika. Druga dvojica su glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov i zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim, koji je ranije bio na funkciji komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

Heroj Ruske Federacije

PUTIN ODLUČIO: KREĆE TOTALNI RAT! Otkrivena pozadina smene u vrhu vojske

EPA

 

General Gerasimov, koji je na toj funkciji od 2012. godine, najduže je ruski načelnik generalštaba u postsovjetskoj eri. Gerasimov nosi počasno zvanje heroj Ruske Federacije. Odlikovan je Ordenom Svetog Đorđa III i IV stepena, Ordenom za zasluge pred otadžbinom I, III i IV stepena sa mačevima, Ordenom za vojne zasluge, Ordenom časti, Ordenom za službu otadžbini u Oružanim snagama SSSR III stepena.

Kako je zvanično objašnjeno, „povećanje broja rukovodstva specijalne vojne operacije povezano je sa proširenjem obima zadataka koji se u toku nje rešavaju, kao i potrebom za boljom interakcijom između svih redova ruske vojske, te s unapređenjem kvaliteta podrške i efikasnosti komandovanja i upravljanja trupama“. Čitano između redova, smatraju analitičari, ovo je i više nego jasan signal da se Putin sprema na mnogo veći sukob nego što je trenutni rat u Ukrajini.

Interesantno je da je Surovikin smenjen svega tri meseca od postavljenja na mesto komandanta ruskih snaga u Ukrajini, iako Moskva tvrdi da je od njegovog postavljenja operacija krenula uzlaznom putanjom. Surovikin je u rat uneo novinu u vidu talasa napada bespilotnim letelicama i projektilima po ukrajinskoj infrastrukturi, uzrokujući nestanak struje i vode širom te zemlje, a uspeo je i da ojača koordinaciju trupa i kontrolu stanja na frontu.

Ukrajinci već pokušali da ubiju Gerasimova

Anton Trojanovski, šef moskovskog biroa „Njujork tajmsa“, objavio je u subotu tekst pod naslovom „Osam zaključaka iz Tajmsove istrage o Putinovom ratu“. Negde na sredini teksta piše da su SAD pokušale da spreče Kijev da ubiju generala Gerasimova.

- Američki zvaničnici su saznali da je Gerasimov planirao put na prve linije fronta, ali su zatajili informacije od Ukrajinaca, zabrinuti da bi pokušaj ubistva mogao da dovede do rata između SAD i Rusije. Ukrajinci su ipak saznali za put, ali je Vašington pokušao da obustavi napad - samo da bi im bilo rečeno da su ga Ukrajinci već pokrenuli i da je ubijeno na desetine ruskih vojnika, ali da Gerasimov nije među njima.

Gerasimov je navodno ranjen u tom napadu.

Ono što mu se, s ruske strane gledano, može uzeti na dušu jeste povlačenje iz Hersona, jednog od najvećih i najvažnijih gradova koje su ruske snage zauzele tokom sukoba. Analitičari smatraju, između ostalog, da je njegova degradacija signal da Putin nije zadovoljan njegovim učinkom.

Ipak, ima i onih koji opravdavaju ovaj potez pojednostavljivanjem komandnog lanca, s obzirom na to da je važnost operacije porasla i da se obim operacije može proširiti, odnosno da rat može preći preko granica Ukrajine. Stoga je, navodno, sasvim logično na čelo operacije postavljen načelnik Generalštaba.

Prigožin: Soledar zatrpan ukrajinskim leševima

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner, kaže da je Soledar potpuno oslobođen i da je 500 ukrajinskih vojnika ubijeno.

- Oko 500 ukrajinskih vojnika je ubijeno. Celi grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika - rekao je Prigožin.

Zelenski: Rusi lažu, borbe se nastavljaju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ismejao je ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole nad Soledarom.

- Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da prikažu da je deo Soledara u posedu Rusije. Međutim, borbe u Donjecku se nastavljaju - rekao je Zelenski.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading