ZAPAD U REBUSU Niko ne može da shvati zašto Rusi po svaku cenu žele ovaj grad u Ukrajini
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Naime, Jevgenij Prigožin je osnivač ruske najmoćnije plaćeničke grupe Vagner, koja je odigrala ključnu ulogu u ruskoj ofanzivi na Bahmut, prenosi Guardian.

Kako zvaničnik dodaje, postoje pojedine naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu "opsednutost" Bahmutom.

Moskva se još uvek nije oglašavala povodom ovih navoda.

Amerika je ranije optužila ruske plaćenike za eksploataciju resursa u Centralnoafričkoj republici, Maliju, Sudanu i drugim mestima s ciljem da pomognu u finansiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija negirala i definisala kao "antiruski bes".

Prigožin je, u video snimku koji je objavljen tokom Nove godine, zabeležen u obilasku podruma punog tela njegovih boraca u blizini Bahmuta, među kojima su mnogi osuđenici, koji su ubijeni tokom očajničkih borbi za grad, koji je još od leta ključni ruski cilj.

Prigožin je naveo da su njegovi borci nekada proveli nedelje u pokušaju osvajanja samo jedne kuće u Bahmutu.

Prošlog meseca su ukrajinske trupe, koje se bore u toj oblasti, navele za Guardian da istočnom gradu nedostaje bilo kakva očigledna strateška vrednost i doveli su u pitanje zašto je Rusija toliko fokusirana na ono što je sam Prigožin nazvao "bahmutskom mašinom za mlevenje mesa".

"Jedina strategija koju vidim u ovom trenutku je da žele da zauzmu grad kako bi mogli da ostvare neku vrstu pobede posle godinu dana u kojoj je bilo toliko gubitaka", naveo je Saša, pripadnik ukrajinske 24. mehanizovane brigade.

"U protekle dve nedelje primetili smo povećanje granatiranja i pešadijskih napada kao da žure da zauzmu Bahmut. To takođe znači da trpe sve veće gubitke", rekao je on.

Od njegovih skoro 50.000 plaćenika, navodno je više od 4.100 ubijeno i 10.000 ranjeno, uključujući i više od 1.000 ubijenih između kraja novembra i početka decembra u blizini Bahmuta, rekli su iz SAD-a u četvrtak.

Bela kuća je krajem prošlog meseca saopštila da je Vagner grupa preuzela isporuku oružja iz Severne Koreje s ciljem da pomogne jačanju ruskih snaga u Ukrajini, što predstavlja znak širenja uloge grupe u tom sukobu. Severna Koreja negirala je da šalje oružje Moskvi.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Фер

07.01.2023 19:52

Христос се роди брате све најбоље и овај рат нека се брзо заврши и победу вам желим .