PUTINU ZIMA DONOSI DIPLOMATSKU MOĆ! Evo zašto je niska temeperatura u Ukrajini pre svega geopolitčko oružje
EPA

Da osvoji Rusiju, Napoleona je sprečila zima. Sovjetima je protiv nacista najveći saveznik bilo opet najhladnije godišnje doba. U ovom ratu i ovoj zimi, Rusija se ne brani već napada, i to Ukrajince, kojima niske temperature nisu nepoznate.

Na istoku zemlje, gde se borbe vode na frontovima, temperatura je ispod nule. Mnogi vojnici su u rovovima, na otvorenom. Stručnjaci kažu - mraz itekako utiče na vojnike, s obe zaraćene strane strane.

"Ne postoji pravilo da li je rusko ili američko vozilo, ili rusko ili američoko naoružanje povoljnije za korišćenje zimi. Na primer automarska puška bez obzira da li je napravljena u Rusiji ili na Zapadu, ona ne može da se repertira, metak ne može da se ubaci u cev ako je temperatura -20 stepeni zato što se metal skupio", objašnjava urednik emisije "Dozvolite..." Goran Janićević.

Kako hladno vreme utiče na borbene sposobnosti - očekuje se i manje borbenih dejstava. Stručnjaci ocenjuju da je najveći broj ratne tehnike na frontu, bilo da je istočne bilo zapadne proizvodnje; pokreće se na dizel, što je dodatno otežavajući faktor prilikom veoma niskih temperatura.

"Ono što je karakteristično za borbena dejstva u rusko-ukrajinskom ratu jeste da se suprotno pravilima ratovanja, reljef se ne koristi za utvrđivanje, brežuljci ili šume nisu glavna mesta utvrđivanja. Glavna mesta utvrđivanja su naseljena mesta, gde ljudi imaju krov nad glavom gde mogu da se ugreju gde mnogu u nekom podrumu da upale vatru, da se ugreju a da ih neki dron sa termovizijom ne primeti", kaže Janićević.

Ako ruskim vojnicima na frontu ne bude odgovarala zima, Kremlju svakako hoće, kažu stručnjaci. Naime, niske temperature mogu ugroziti relativno stabilnu i ujedinjenju koaliciju protiv Rusije.

"Vidim niske temperature kao pre svega diplomatsko oružje i geopolitčko oružje u smislu kako će se Zapad dalje postaviti prema ovom konfliktu nego što mislim da je to nešto što će imati odlučujući uticaj na vojno dejstvovanje bilo ruske bilo ukrajinske strane. Jako veliki broj zemalja evrope je energentski zavistan od Rusije i u ovom trenutku, zbog paketa sankcija koji je usvojen, evropske zemlje se faktički u potpunosti odsecaju od ruskih energenata, što je dovelo do inflacije ali posebno inflacije kada su u pitanju energentni", kaže politički analitičar "Henri Džekson"-a Helena Ivanov.

Baš na sve teži život običnog čoveka na Zapadu Rusi računaju od početka rata, dodaje Helena Ivanov, i cilj im je da stanovništvo izvrši pritisak na svoje vlade i da se popusti sa sankcijama.

"Kako bude zima odmicala i kako naravno troškovi grejanja budu bili sve veći potencijalnno možemo da očekujemo sve veće nezadovoljstvo unutar Evrope koje možda može ugroziti stabilnost i jačinu zapadnog fronta protiv Rusije u ovom trenutku. Kada se Evropljani zaista budu probudili i shvatili da ne mogu da priušte neke najosnovnije potrebe, kao što je grejanje za vreme zime, apetit za dalje sankcije prema Rusiji počeće da opada i sloga unutar samih evropskih zemalja po pitanju sankcija prema Rusiji počeće da opada", smatra Ivanov.

Na frontu intenzitet borbi, za sada, ne opada. Prisustvo 300.000 mobilisanih ruskih vojnika još nije jasno zabeležno u borbenom poretku.

"ZAPAD SEBI NANOSI BOL!" Ruski ministar finansija jasno upozorio: Evropa gubi!

Pretpostavka je da će naredni, zimski period obe strane iskoristiti za dodatnu obuku i odmaranje ljudstva, a da će intezitet borbi porasti sa porastom temperature.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading