VELIKA ANALIZA AMERIČKOG STRUČNJAKA Ruski lovci dominiraju i lako obaraju ukrajinske avione
Foto: Shutterstock

Majkl Pek, za Business Insider, kaže da se iza reči o otpornosti ukrajinske avijacije krije sumorna činjenica: Vazdušno-kosmičke snage Rusije su modernim radarima, brojem borbenih mašina i raketama superiornije u odnosu na ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Tako su ruski lovci sposobni da obaraju ukrajinske avione raketama vazduh-vazduh velikog dometa, a da pritom ostanu van domašaja neprijateljskih aviona.

Ukrajinski piloti potvrđuju da su ruski Su-30SM i Su-35 po tehničkom nivou potpuno superiorni u odnosu na lovce ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ovo se navodi u izveštaju Kraljevskog združenog istraživačkog instituta za odbranu. Uglavnom, ovu mogućnost pružaju avijacijski radari NO11M „Bars“ i H035 „Irbis“. Oni omogućavaju da se otkije neprijateljski avion u niskom letu, uprkos smetnjama na zemlji.

„Pod normalnim okolnostima, ruski borbeni avion koji leti brzo i do 40.000 stopa može da obori ukrajinski borbeni avion koji leti nisko da bi izbegao otkrivanje“, navodi se u članku.

Još jedan problem za ukrajinsko vazduhoplovstvo bile su rakete ruskih aviona. Posebno opasnom se pokazala raketa vazduh-vazduh R-77-1, koja se pomoću radarskog nišana može samostalno usmeriti na cilj. Istovremeno, ukrajinski avioni su prinuđeni da se zadovolje raketama R-27, koje zahtevaju da avion-nosač neprekidno osvetljava cilj.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading